Легенда в тениса хвали организацията ни за Sofia Open

Свалям шапка на всички, които помагат, заяви Пол Макнами

Топ
16:36 - 26 Октомври 2023
2729
Легенда в тениса хвали организацията ни за Sofia Open

"Изместването на турнира от Израел в София се дължи на многото професионално проведени турнири в столичната зала. Това трябва да е бил решаващият фактор срещу силната конкуренция от Испания. Натежала е визитката която София има както с ATP 250, така и със заключителния турнир на WTA", заяви австралийската тенис легенда Пол Макнами.

Той е бивш №1 в света и четирикратен шампион на двойки в Големия шлем, а през последните години е специален консултант към спортния отдел на Българската федерация по тенис и ментор на някои от водещите български тенисисти.

"Краткият срок сам по себе си е огромно предизвикателство. Всъщност никога не съм виждал нещо толкова предизвикателно като това. Това е извън всички категории. Организирането на такъв турнир, такова глобално събитие, за по-малко от три седмици е безпрецедентно", допълни 68-годишният Макнами, който е бивш турнирен директор на Sofia Open (2017, 2018), а тази година е част от организационния екип и посланик на събитието.

"Така че това е огромно усилие за Българската федерация по тенис и нейният президент Стефан Цветков. Всички, целият екип - включително и аз, защото се чувствам до голяма степен част от него - се опитваме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще имаме възможно най-доброто събитие. Няма да е перфектно, това е сигурно. Но просто свалям шапка на всички, които помагат това да се случи. Никога не съм виждал нещо
толкова трудно от логистична гледна точка като това, особено предвид изборите. Фактът, че залата ще бъде заета до понеделник следобед... Ще дам този прост пример: линиите ще бъдат нарисувани на корта, след като изборните екипи се изнесат. Затова се надяваме да се изнесат възможно най-бързо", каза още австралиецът.

"Трябва да сме благодарни, че това се случва, и да не очакваме, че ще се случи отново. Но като се има предвид ситуацията по света, България се поставя в позиция да бъде страхотна алтернатива и в бъдеще.

Нека бъдем честни, навремето Америка и Австралия доминираха в тениса. Но това е дълга, дълга тема. Достатъчно възрастен съм, за да го помня. Но мисля, че това е най-добрата година на американските играчи от времето на Сампрас, Агаси, Къриър и Ченг.

Разбира се, не на тяхното ниво, но е невероятно да видим групата, която идва тук, водена от Тейлър Фриц, с Франсис Тиафо, Себ Корда и разбира се един от най-вълнуващите млади играчи в света - това със сигурност е Бен Шелтън. Така че това е много, много, много силно присъствие. А и да бъдеш в игра в седмицата преди Финалите на ATP в Торино, винаги е възможност - особено за Тейлър Фриц, който е на ръба - да спечелиш достатъчно точки, за да стигнеш до Финалите. Понякога може да имаш и късмет", каза още Макнами.

"Подозирам, че някой от американците ще вземе трофея. Според мен Бен Шелтън играе най-добре от всички останали. Така че вероятно той ще бъде този, който трябва да се следи.

Орлин Станойчев върши страхотна работа и е подкрепен от невероятен екип. Не бих изтъкнал никого. Орлин познава тениса и е много открит човек.

Тенисът ще бъде страхотен, а и никога не знаеш дали ще получиш нов шанс. Затова призовавам всички да се включат и да подкрепят този турнир", завърши той.