Легендарните Genesis се завръщат!

Фил Колинс повежда групата на турне във Велилкобритания

Култура
15:24 - 05 Март 2020
1963
Легендарните Genesis се завръщат!

13 години след последната си изява на живо Фил Колинс, Майк Ръдърфорд и Тони Банкс обявиха дългоочакваното си завръщане с Genesis! Не с един а с десет концерта!

През ноември те ще обикалят Великобритания и Ирландия заедно още с дългогодишния си тур китарист/басист Дарил Стърмър и за пръв път – със сина на Фил – Ник Колинс, зад барабаните. Турнето ще носи името „The Last Domino?“, а билетите влизат на предварителна продажба от утре и на обща – от петък.

Първата им сценична изява ще е на 16 ноември в "3 Arena" в Дъблин и ще продължи до 11 декември, където в Нюкасъл ще сложат точката, като междувременно са резервирали лондонската "O2 Arena" за два концерта - на 29 и 30 ноевмри.

Събирането на легендарната група до преди няколко години изглеждаше напълно невъзможно. Фил Колинс не само не можеше да свири заради дългогодишните здравословни проблеми с нерв на ръката, които го накараха да стане от зад ударните, но и обяви, че излиза в пенсия и няма да се занимава повече с музика.

За щастие през 2015 г. самият той се опроверга и заяви, че вече „не е пенсиониран“, а през 2017 г. започна солови концерти със сина си Ник на барабаните, а той самият стоеше на стол и пееше, припомня списание "Rolling Stone".

Майк Ръдърфорд се появи като гост на такъв спектакъл миналата година в Берлин, за да изпълнят класиката на Genesis от 1978 г. “Follow You Follow Me”. Именно тогава Колинс започна да намеква за евентуално събиране на групата.

“Оставаме добри приятели, така че никога не се знае“, каза той. Тримата музиканти бяха забелязани заедно на мач на баскетболния Ню Йорк Никс през януари, което понесе мълвата, че дори репетират заедно за турне.

Към класическият състав на Колинс, Ръдърфорд и Банск няма да се присъедини Стив Хакет, култовият китарист, който напусна Genesis през 1977 г. В същото време той ще обикаля Англия с концерти, посветени на лайв албума на групата от 1977 г. Seconds Out.

Оригиналният вокалист Питър Гейбриъл, който пък не е част от тях от 1975 г. също няма да излезе на предстоящите концерти.

Дати на турнето:

16 ноември – Дълбин, 3 Arena

19 ноември – Белфаст, SSE Arena

23 ноември – Ливърпул, M&S Bank Arena

26 ноември – Лийдс, First Direct Arena

29 и 30 ноември – Лондон, The O2

2 декември – Манчестър, Manchester Arena

5 декември – Бирмингам, Birmingham Arena

8 декември – Глазгоу, SSE Hydro Arena

11 декември – Нюкасъл, Utilita Arena