Легендарният анцуг спира с футбола

Унгарският вратар Габор Кирай слага край на кариерата си и разкрива тайната на долнището, с което не се разделя 20 години

Спорт
15:57 - 23 Май 2019
3986
Легендарният анцуг спира с футбола

Една от емблематичните фигури в унгарския футбол - вратарят Габор Кирай, обяви, че се оттегля от футбола. Той спира с голямата игра на 43-годишна възраст.

Стражът прекара 26 невероятни сезона във футбола, като стигна до отбори като Кристъл Палас, Фулъм и Херта.

При него не е редно са се напише, че окача обувките на пирона - това популярно клише, а окача своя популярния сив анцуг. Кирай стана известен именно с този атрибут, който носи в почти всеки двубой от 20 години насам.

Според него това е суеверие, започнало още в периода му в родния му тим Халадаш.

„В началото анцугът бе черен. Домакинът ги переше в петък, а в събота имахме двубой. Нямах друг анцуг, освен сивия, и това беше началото на тази традиция. Играх 20 години с този анцуг за Унгария“, споделя Кирай.

Интересен факт е, че само веднъж в кариерата си Кирай реши да играе с шорти. Това става по време на двубоя между неговия Кристъл Палас и Челси през 2005 г. Тогава унгарецът записва може би един от най-слабите си двубои, като орлите губят с 1:4. Повече той не се разделя с традиционния сив анцуг.

Името на унгарския страж стана отново популярно по време на Европейското първенство във Франция през 2016 г. Тогава той на 40-годишна възраст направи изключителни изяви с маджарите, като отново се заговори за неговото суеверие с анцуга.

Всъщност, всеки негов фен може да се сдобие с подобен сив анцуг. Стражът има уебсайт, където го продава и може да се поръча от феновете.

Стражът започва кариерата си в Халадаш, а през 1997 г. преминава в Херта. В немския тим той записва 7 невероятни сезона преди да си спечели трансфер в Кристъл Палас.

На Острова той бе под наем още в Уест Хем и Астън Вила, а след това премина в Бърнли. Последва наем в Байер Леверкузен и договор с Мюнхен 1860. За кратко той се върна в Англия преди Европейското, като подписа с Фулъм. В края на кариерата си той игра за родния си клуб Халадаш.