Легендата Руди Фернандес се оттегля

Баскетболистът слага край на блестящата си кариера след Игрите в Париж

Париж 2024
16:28 - 04 Април 2024
2311
Легендата Руди Фернандес се оттегля

Една от големите легенди на Реал Мадрид и на испанския баскетбол като цяло - Руди Фернандес, обяви, че ще окачи кецовете на пирона след края на настоящия сезон.

Навръх своя 39-и рожден ден двукратният световен и четирикратен европейски шампион заяви, че Олимпийските игри ще бъдат последния му турнир, ако Испания се класира за тях посредством квалификационния турнир в началото на юли.

“Вече съм възрастен и мисля повече за други неща, както и за семейството си. Остават ми още няколко месеца от моята кариера и се надявам да допринеса възможно най-много и да се забавлявам с моите съотборници. Искам да изпитам удовлетворение от последните ми дни като състезател и трябва да изпълня мечтата на баща ми да участвам на още едни Олимпийски игри.

За съжаление, в спорта има много контузии и когато аз нараних гърба си, докторите ми казаха, че ще мога да играя максимум още 3-4 години. Радвам се, че успях да се задържа повече от това и че съм имал привилегията да стигна дотук и да се чувствам важен за отбора”, заяви Фернандес на пресконференцията преди утрешния мач на Реал Мадрид с Баскония в Евролигата.

Фернандес е един от най-великите испански баскетболисти и е със статут на легенда в Реал. През последните 12 години той бе част от “кралския клуб”, като с него стана трикратен шампион в Евролигата и шесткратен такъв в испанската Лига Ендеса. Руди вдигна Купата на Испания още шест пъти и триумфира със Суперкупата в девет случая.

Преди да премине в Реал, крилото записа и четири сезона в НБА между 2008-а и 2012-а с отборите на Портланд и Денвър. В най-силната лига в света Фернандес изигра 249 мача, в които записа средни показатели от 9.1 точки, 2.4 борби и 2.2 асистенции. Професионалният му път пък започна от Ховентут, където прекара шест години и спечели УЛЕБ Къп (сега Еврокъп) и несъществуващия вече ФИБА ЮроЧалъндж.

На индивидуално ниво Руди има три селекции за Идеалните отбори на Евролигата, MVP е на Финалите в Лига Ендеса през 2018-а, като също така е избиран и четири пъти в Идеалната петица на испанското първенство, като това са само част от купищата отличия, които е завоювал през 22-годишната си кариера.

С националния отбор на Испания баскетболистът има два олимпийски сребърни медала от Пекин 2008 и Лондон 2012, както и бронз от Рио 2016. Към колекцията си добавя две световни титли от Япония 2006 и Китай 2019, както и четири европейски такива - Полша 2009, Литва 2011, Франция 2015 и Германия 2022. Във визитката му личат и сребро от Европейското през 2007-а в Испания и бронз от Словения 2013.

През настоящия сезон Фернандес записва средно по 3.7 точки, 2.0 борби и 1.5 асистенции в Евролигата, както и по 3.8 точки и 1.5 овладени топки в Лига Ендеса.