Легендите с най-много участия на европейски първенства

Едва ли някой ще се изненада, ако разбере, че на върха е... Кристиано Роналдо

Спорт
16:30 - 20 Май 2024
4461
Легендите с най-много участия на европейски първенства

Европейското първенство наближава, след като остава по-малко от хмесец, а по терените на Германия отново ще станем свидетели на дебюта на млади таланти и някои опитни играчи, хванали един от последните влакове по пътя към славата.

Но мач, два или три на еврофинали - няма значение. Важното е да запишеш името си в историята като участник на един от най-престижните футболни форуми. Има предостатъчно играчи обаче, които не се задоволиха само с това.

Представяме ви всички легендални имена с 15 или повече участия в шампионата на континента.

15 - Нани (Португалия), Томас Мюлер (Германия), Давид Силва (Испания), Серхио Рамос (Испания), Юго Лорис (Франция), Мануел Нойер (Германия)

От тези с 15 срещи на европейско има трима победители, един подгласник и двама играчи, които все още не са стигнали до финала.

И Давид Силва, и Серхио Рамос бяха част от отбора на Испания, който влезе в историята, като спечели последователни титли през 2008-а и 2012-а.

Нани пък участва в триумфа на Португалия на Евро 2016 след победа над домакина Франция на финала с капитан Юго Лорис.

Германското дуо Мануел Нойер и Томас Мюлер има три първенства на Европа зад гърба си, но така и не прескочиха полуфиналите. Ще се промени ли това сега, когато страната им е домакин?

16 - Едвин ван дер Сар (Нидерландия), Жорди Алба (Испания), Лилиан Тюрам (Франция), Андрес Иниеста (Испания), Сеск Фабрегас (Испания), Руи Патрисио (Португалия)

Легендарният вратар на "лалетата" Едвин ван дер Сар натрупа мачовете си в три издания (2000, 2004 и 2008), но така и не участва във финал.

При останалите петима в тази компания случаят е различен и всеки от тях стана шампион: Лилиан Тюрам с Франция през 2000 година; Жорди Алба с Испания през 2012-а; Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас с Испания през 2008-а и 2012-а и Руи Патрисио с Португалия през 2016 година.

Вече на 36, Патрисио все още е в националния отбор и може да увеличи общия си сбор.

17 - Джанлуиджи Буфон (Италия), Джорджо Киелини (Италия)

Един от най-великите вратари на всички времена, Джанлуиджи Буфон, представляваше Италия на всичките четири континентални надпревари от 2004-та до 2016-та, достигайки до финал през 2012 година.

Джорджо Киелини също бе дългогодишен воин на "адзурите" и беше техен капитан при триумфа на ЕП 2020.

18 - Леонардо Бонучи (Италия), Бастиан Швайнщайгер (Германия)

В края на кариерата си Леонардо Бонучи вероятно няма да добави още мачове към 18-те си участия на европейски финали, но оставя невероятно наследство. Той отбеляза изравнителния гол за Италия във финала с Англия, след което "скуадрата" триумфира на "Уембли".

Неповторимият Бастиан Швайнщайгер събра същия брой участия в надпреварата, но никога не докосна трофея, като се доближи най-много до него през 2008-а, когато Бундестимът беше вицешампион.

19 - Жоао Моутиньо (Португалия), Пепе (Португалия)

Около една шеста от всички мачове в кариерата на Жоао Моутиньо са за Португалия. Халфът натрупа 146 мача за "мореплавателите между 2005-а и 2022-ра, като вдигна трофея през 2016 година.

Що се отнася до Пепе, той все още трупа международни мачове и на 41-годишна възраст. Очаква се ветеранът да е част от португалския отбор за ЕП 2024.

25 - Кристиано Роналдо (Португалия)

Единственият играч, участвал на пет европейски първенства, Кристиано е готов за шестото. В Германия той ще носи лентата на тима си на четвърти еврофинали. Невероятно, но факт.