Лекар: Климатиците предизвикват мигрена и неврологични проблеми

Често пациентите страдат от схващания в шийно-раменната област заради надухване от климатик или вятър

Новини
18:00 - 28 Юли 2024
2416
Лекар: Климатиците предизвикват мигрена и неврологични проблеми

Зачестяват случаите на хора с обострена мигрена, както и с различни неврологични проблеми в следствие на преохлаждането и надухването от климатик. За здравните рискове от дълъг престой в климатизирано помещение говори д-р Станка Радева от болница ИСУЛ по NOVA.

Тя посочи, че филтрите на климатиците трябва да се почистват и сменят редовно, защото те задържат много микроорганизми, които могат да бъдат вредни за здравето, например – алергизиращи и такива с патогенно въздействие върху дихателните пътища.

Д-р Радева каза, че разликата между температурите навън и тези в стаята могат да доведат до стрес на огранизма. Тя допълни, че рязката разлика може да повлияе зле на сърдечно-съдовата и на дихателната система.

Д-р Радева посочи, че често пациентите страдат от схващания в шийно-раменната област заради надухване от климатик или вятър. „Директното надухване на слабото място, което имаме, води доизостряне на проблема”, посочи още лекарят.

Д-р Радева посочи, че лицевият нерв може да се възпали от директно надухване от климатик. Тя обясни, че това възпаление може да доведе до лицева пареза, която носи своите последствия и за други органи.

Лекарят разказа и за лечението при съответните състояния, предизвикани от негативното въздействие на климатика върху организма.