Лекар: Огромни опашки имаме пред кабинетите

Медици призовават за ваксиниране срещу сезонния грип

Новини
11:21 - 14 Януари 2023
3395
Лекар: Огромни опашки имаме пред кабинетите

"Не само в моя кабинет, но пред всички кабинети има много болни. Има много пациенти с положителни проби за грип. Има и други респираторни инфекции, има и короноварус. Нетипичното за сезона е варицела и скарлатина".Това коментира пред БТВ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и педиатър.

"В момента боледуват повече децата. От няколко години ние ваксинираме пациентите над 65-годишна възраст срещу грип. Те се убедиха, че ваксините не им вредят, а позитив - не боледуват от грип. Не разбирам защо тази програма е само за пациенти над 65 години, а не и за децата. Всяка година говорим и казваме колко много болни деца има, препълнени са педиатричните отделения", посочи тя.

Според нея програмата трябва да се разшири, а родителите да ваксинират децата си безплатно. Има и ваксина, която е назална, уточни д-р Николова.

"Има ваксини срещу HPV вирусите. Тези вируси предизвикват рак не само на маточната шийка, но и в устната кухина, на езика, на ануса, на пениса, на вагината. Изключително сериозно засягане на младата възраст. Има ваксина срещу това нещо, но въпреки всичко ние сме с 3-4% покритие", добави тя.

"Грипът се причинява от вируса. По отношение на грипа има лекарства, които са създадени точно. Приложение в първите 48 часа, водят до един мълниеносен резултат. Това не важи за антибиотиците - те не действат на вирусите, вирусната инфекция продължава да се развива и създава се антибиотична резистентност", посочи Гергана Николова.

"Нито един вирус не се лекува с антибиотик. Вирус се лекува само с противовирусен медикамент. Антибиотик се изписва, ако има и бактериална", уточни тя.

"Отиваме на море и не пускаме децата в морето, защото ще настинат. Не ги пускаме навън, защото могат да настинат - няма такова нещо. Ще се разболеем в затворените помещения, когато стоим с други болни. Хората казват, че маските не действат. Ако видиш, че хирургът е без маска и му тече носът, ще искаш ли да те оперира", посочи още педиатърът.