Лекари: Алергията към брезите е най-разпространена
Експертите съветват да се внимава с консумацията на храни, за да не се получи кръстосана реакция
„Най-изразената алергия към дървесните полени е тази към брезата. Това са основните алергизиращи видове – елшата, габъра, брезата и леската. Техният период на цъфтеж е от края на февруари-март до средата на месец май. Пикът на брезовата алергия е от началото на април до към 15-20 април. Предстои апогея на брезовия сезон".
Това заяви доц. Георги Николов в ефира на Нова тв.
Пациентите с брезова алергия идват с асматични пристъпи, разказа медикът и уточни, че при тях идват пациенти с кашлица, затруднено дишане, с типичния пристъп на брониална астма, разказа д-р Николов.
"Оплакванията са много тежки, особено когато пациентът е сред природата”, каза той.
Алерголозите съветват пациентите да внимават каква храна консумират, защото може да се появи кръстосана алергия. „При пациентите с брезова алергия имат затруднение при ядене на ябълка, киви, череша, праскова, лешник”, каза той и уточни, че има и къснолятна алергия.
В последните години алергията от амброзия е силно изразена. Причината е внесена преди десетина години заразена царевица, след което това растение избуява.
В последните години има ръст на медикаментозна алергия. "Лекарствената алергия се среща при по-възрастните пациенти", допълни доц. Николов.