Лекари от Ковид отделения влизат в листите на Мая Манолова

Не иска да управлява с Бойко Борисов

Политика
15:42 - 27 Февруари 2021
3625
Лекари от Ковид отделения влизат в листите на Мая Манолова

Ревизия на големите обществени поръчки на предното правителство е първото, което ще направим, казаха от "Изправи се.БГ"

"Хората вече не искат Борисов. Хората искат да живеят в нормална държава, в която парите стигат до тях, има власт, която ги подкрепя в трудни моменти, има публичност, прозрачност, върховенство на правото, реформирана социална и здравна система". 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, съобщиха от пресцентъра  на политическата формация.

"Това правителство се провали в осъществяването на върховенство на закона - чувството за несправедливост в обикновения българи е огромно. Хората смятат, че правилата за приближените до властта са едни, а за обикновените хора – други. Правителството се провали с подкрепата в кризата от COVID-19.

Единствено в България хората и фирмите бяха оставени да се оправят сами.

На фона на 24 лв. на ден за работниците в принудителен отпуск заради пандемията, депутатите си увеличиха заплатите с по 500-600 лв., а раздадените бонуси за 2020 г. бяха за милиони", припомни Манолова.

"Ясно заявихме, че с Борисов и с ДПС няма да управляваме", каза още председателят на „Изправи се.БГ“. 

Тя подчерта, че основен приоритет на „Изправи се.БГ“ е повишаването на доходите на българите. В следващите две години минималният месечен доход трябва да е 1000 лв. за работещ българин. Първата стъпка е отпадането на 10 % данък върху доходите до 650 лв. Вторият ни приоритет е преизчисляване на всички пенсии. За по-високи доходи трябва да бъдат подкрепени и малките и средни предприятия, които в момента слушат само обещания за милиарди левове, категорична бе Манолова. 

Европа ще даде 30 млрд. лв. на България от Фонда за възстановяване и устойчивост и тези пари трябва да се използват за реална подкрепа на малкия и средния бизнес, модерна икономика, конкурентоспособност, европейски доходи, зелени политики, чиста природа и ограничаване на монополите, допълни тя. 

Тя подчерта, че в листите на „Изправи се.БГ“ има предимно граждани, сред които много юристи, млади хора, хора с каузи от неправителствени организации, лица на протеста и в София, и във Варна, и в Бургас.

Ще има лекари, които работят в COVID отделения, например водач на листата в Кюстендил е лекарка на 34 години, обясни председателят на „Изправи се.БГ“. 

Първото решение, което ще внесем в парламента, е проект на решение за създаване на Комисия по ревизията с млади хора, които да ревизират властта, големите поръчки, черните каси на правителството на Борисов – „Автомагистрали“, „Монтажи“, ДКК, ВиК-холдинга, каза още Манолова и подчерта, че естествени партньори на „Изправи се.БГ“ са Демократична България и „Има такъв народ“.