Лекарите от ВМА: Дисциплината спасява животи!

Да се събудим от безгрижието и безразличието, призоваха медиците

Новини
19:03 - 01 Ноември 2020
3308
Лекарите от ВМА: Дисциплината спасява животи!

Дисциплината спасява животи! С този призив се обръщат към обществото лекарите от ВМА. 

"Днес страната ни е изправена пред едно много сериозно предизвикателство – пандемията от COVID-19 и всички последици от нея. Повече от 8 месеца медицинските екипи се борят денонощно със заразата. Месеци на всеотдайна работа, безсънни нощи, екстремни ситуации и физическо изтощение. Месеци, в които българските лекари са опората, доверието и сигурността, от което хората имат нужда.

На фона на това, няколко поредни вечери екипите от големите болници в София, последвани от наши колеги и в страната, се опитват с пробудят обществото с призиви за спазване на противоепидемичните мерки. Те излизат с включени светлини на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19.

Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри и санитари, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болниците през изминалите месеци.

Тези хора носят искрици от духа на предците ни и се опитват да ги разпалят и сред днешното общество. Това са хора, отдадени на своята професия, хора с достойнство и отговорност.

От какво трябва да се събудим днес? От негативизма, от безгрижието, безразличието и безверието...

Всеки човек има грижата за себе си и за своето събуждане, както и здравето е лична отговорност на всеки от нас. Но днес трябва да се събудим от собствения си индивидуализъм, за сметка на колективните действия. Трябва ясно да осъзнаем, че само солидарно можем да се справим с този проблем. Да загърбим апатията и да се отърсим от усещането, че нищо не зависи от нас. Напротив. Всичко е в нашите ръце и в осъзнатото отношение към проблема.

Днес свеждаме глави пред святото дело на народните будители, допринесли за съхраняването на българската история. Но и изричаме имената на днешните будители, заставайки пред тях с очи на заслужена благодарност", писаха още в страницата си във фейсбук те по случай Деня на будителите.