Лекарите вече могат да предписват е-рецепти и без интернет

Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартия

Новини
15:03 - 18 Март 2024
2737
Лекарите вече могат да предписват е-рецепти и без интернет

Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност, съобщиха от пресцентъра на "Информационно обслужване".

Новата функционалност облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони, отбелязват от компанията.

При офлайн режим електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Изписаната рецепта

веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека,

което спестява време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти.

Данните на "Информационно обслужване" показват, че от пускането на системата до момента през НЗИС са и

здадени над 47 млн. електронни рецепти, като 1,762 млн. от тях са т.нар. бели.

Над 70% от тях вече са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните "бели" рецепти са едва 3% от издадените през НЗИС. Данните категорично показват, че електронният еквивалент успешно заменя хартиените рецепти, посочват от "Информационно обслужване".

Мобилното приложение за издаване на електронни "бели" рецепти може да се използва от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари.

"Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта", съобщи и заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Амбицията на МЗ е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път. До тази дата все още е възможно изписването на антибиотици на хартиени рецепти.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че тя е намаляла с 28%, след като влезе в сила електронното изписване,

но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи още проф. Гетов.

От 1 април предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов.

Съветът ще издаде решение за всеки определен от НЗОК лекарствен продукт, с което ще се повиши нивото на заплащане с публични средства, в рамките на обявения срок, а след това НЗОК ще може да започне реално да ги заплаща, считано от 1 април т.г., в съответствие с решението, взето от Надзорния съвет на Касата.

В отговор на въпрос за резултатите от пилотния проект, който предвиждаше някои лекарски практики да изписват всички лекарства на електронна рецепта, проф. Гетов каза, че в министерството не са получени списъци с практиките.

На въпрос дали е получил предложение да поеме поста министър на здравеопазването проф. Гетов каза, че не може да коментира.