Лена Бориславова: С ГЕРБ никога няма да станем едно цяло

Новини
21:29 - 29 Март 2024
4725
Лена Бориславова: С ГЕРБ никога няма да станем едно цяло

Думата "сглобка" изключително добре описва това, което беше между нас и ГЕРБ. И Именно заради това тя стана толкова популярна за описване на ситуацията. Тя отразява факта, че ние с ГЕРБ и СДС никога не станахме и няма да станем едно органично цяло. Ние имаме различни разбирания за това каква е целта на политиката. За нас, когато се каже дадено обещание и се даде дума, тя трябва да се спази, а не мнението да се сменя.

Това съобщи в "Панорама" по БНТ бившата депутатка и член на ръководството на ПП Лена Бориславова.

"За нас това да действаш в унисон с евроатлантическите принципи, означава, че няма как да строиш "Турски" или "Балкански" или всякакви други "потоци", за да може Русия да заобиколи Украйна", посочи Бориславова. 

Уговорката ни преди 9 месеца беше да се ротират само премиерите, но после се поискаха нови министерски постове. Видяхме, че съгласие за промяна не се постига, върна се назад тя. 

На въпрос защо сега се вади темата "Турски поток" и дали това става само когато ПП се карат с ГЕРБ, Бориславова припомни, че още с появата на "Промяната" в 47-то НС кабинетът Петков е възложил на инспектората на МС да се направи проверка за нарушенията около построяването на Турски поток.  

Когато се появи новата информация, че от първия до последния сантиметър има прехвърляне към руски подизпълнители, зададохме парламентарен въпрос. 
Поставихме ребром въпроса, каза Бориславова.

"Това, което трябва да се знае, е че в много голяма част от случаите решенията на г-н Борисов не се взимат от него лично, а от г-н Делян Пеевски. В този смисъл тогава, когато в хода на преговорите имаше настояване от ГЕРБ за включване изрично на текст, осигуряващ квота при избора на регулаторите в полза на ДПС, г-н Кирил Петков направи логичната стъпка, че ако
искаме тази квота да не се случи и да не е в текста на споразумението, за да могат ГЕРБ да се съгласят г-н Петков отговаря с г-н Пеевски." Така Бориславова отвърна на въпрос съгласувал ли е Кирил Петков важни за държавата въпроси с Делян Пеевски.