Леща със свинско, бекон и наденички
за 4 порции, 55 мин
Продукти
300 г леща
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г бекон
250 г свинско месо, например от плешка
4 наденички по избор
1 и ½ л месен бульон
2 дафинови листа
1 клонче розмарин
1-2 клонки мащерка
1 ч.л. суха майорана или чубрица
сол и черен пипер
2-3 с.л. балсамов оцет
8 листенца салвия за гарниране
Приготвяне
Обелените моркови, лук и чесън се нарязват на дребно. Беконът се нарязва на ивици. Свинското месо се нарязва на кубчета 2 см. Наденичките се нарязват на парчета.
Беконът се запържва без мазнина около 1 мин. Прибавят се месото, зеленчуците и лещата и се запържва още 3-4 мин.
Сипва се бульонът, добавят се билките, сол и черен пипер. Кипва и се готви на средна температура 45-50 мин.
Към края се прибавят наденичките. Подправя се с балсамовия оцет.
Гарнира се с листенца салвия.