Левандовски: Трябваше да защитавам нашата врата

Спорт
12:23 - 01 Декември 2022
1789
Левандовски: Трябваше да защитавам нашата врата

Голямата полска звезда Роберт Левандовски напусна снощи терена с широка усмивка на уста, след като преди това раздаде целувки на феновете по трибуните и се прегръщаше със съотборниците си, също в добро настроение.

И човек никога не би предположил, че неговият отбор току що е загубил c 0:2 от Аржентина. Но поляците се класираха за фазата на елиминациите, въпреки поражението от двукратните световни шампиони след успокоителния гол на Салем ал Давсари от Саудитска Арабия в добавеното време на другия мач от група "С" при загубата на азиатците с 1:2 на Мексико, след която и двата отбора напускат Мондиал 2022 в Катар.

Късното попадение обаче гарантира на Дружина полска втората позиция в групата и среща със защитаващия титлата си Франция на осминафинала.

"Можем да кажем, че това беше една щастлива загуба", заяви Левандовски след мача, в който дори не успя да уцели вратата на Аржентина.

"Но не съм щастлив от начина, по който играхме. Разбира се, че не. От тази гледна точка няма как да сме щастливи от играта си. Но пък странно или не, за първи път в живота си съм щастлив след загуба. Срещнахме един от фаворитите за титлата и още преди срещата бяхме наясно, че няма какво да губим. Знаем с какви играчи разполагат. Ясно беше, че ще има здрава борба".

Полша беше тотално надиграна в срещата, а Левандовски се превърна в неефективна изолирана фигура, като отборът през огромна част от времето се беше наредил в защита и се надяваше на минимална загуба в комбинация с щастливо стечение на обстоятелствата.

В края на срещата статистиката показа 24 удара на Аржентина, 13 в очертанията на вратата. Поляците бяха стреляли 3 пъти, но нито един удар не попадна в рамката на вратата, пазена от Емилиано Мартинес.

"Не искахме да поемаме никакъв риск. И разбира се, целта беше да постигнем нашия желан резултат и да се класираме в следващия кръг. Така че го направихме", заяви Левандовски пред репортерите, който до момента е вкарал един гол – при победата с 2:0 срещу Саудитска Арабия в последните минути.

"Моята задача днес беше да бъда първата защитна линия. Когато играеш за националния отбор на Полша, си наясно как няма да имаш много възможности за гол. Трябва да работиш за отбора. За мене лично беше трудно да играя така здраво в защита, но накрая трябва да сме щастливи, защото продължаване. Да, Аржентина загуби в първата среща, но след това започнаха да играят все по-добре и по-добре. И продължавайки така, си остават фаворити за Световната титла", казва още опитният нападател на Барселона.

Поляците всъщност трябва да благодарят на вратаря си Войчех Шчесни за поредицата от отлични спасявания, в това число и доста спорна дузпа преди почивката, изпълнена от Лео Меси. Веднъж и Карол Свидерски изби топката пред голлинията.