Левашки гаф на Столична община: Не успяха да уволнят директорката на детето с премазания пръст

16:40 - 02 Октомври 2020
10603
Левашки гаф на Столична община: Не успяха да уволнят директорката на детето с премазания пръст

Софийския районен съд възстанови на работа уволнената през април 2020 година директорка на Детска градина No 151 в столичния квартал "Оборище" Мирела Гошкарян. Както е известно, скандалът с шефката избухна, след като неин питомец едва не загуби пръста си, премазан от лошо закрепено шкафче. Умните глави в Столична община обаче се оказа, че не знаят дори как да връчат по закон една обикновена заповед за уволнение.

Възстановяването на Гошкарян се случи с решение от 01.10.2020 година, което подлежи на обжалване в двуседмичен срок, но едва ли резултатът ще е друг при упражняване това право. Още преди да бъде уволнена, адвокатът й Кристиан Гьошев беше подал молба за отмяна на уволнението до Кметът на Столицата Йорданка Фандъкова, тъй като не е спазен двумесечния срок за налагане на наказанието, предвиден в Кодекса на труда. Общината обаче остана безмълвна по повод молбата и подтикна уволнената да търси правата си в Съда, макар вероятно юридическият им екип да е бил наясно, че ще загуби.

Мирела Гошкарян е била директор на детската градина цели 17 години, а поводът за уволнението е, че през септември 2019 г.шкаф паднал върху пръстите на дете. Това отприщи проверка от т.нар. "наказателен отряд" на проверяващи от столична - с цел откриване на административни нарушения. След проверката зам.-кметът Тодор Чобанов в нарочен доклад предложи на Фандъкова да уволни Гошкарян, а Кметът обективирала предложението в нарочна заповед. Повече от 2 месеца обаче тази заповед не е била връчена на директорката. Причините затова остават неясни и до днес, но факт е, че съдът няма избор при неспазени срокове, освен да отмени заповедта.

"Гошкарян категорично заяви, че ще се върне на работа. Тя е способен директор, награждавана с приз за Директор на годината. Има малко дете-ученик, за което се грижи и е недопустимо заради група форумни недоволници да остане на улицата. Това няма да се случи", каза за медиите адв. Гьошев от пловдивската адвокатска колегия, известен с процесуалните си защити на уволнени в областта на образованието.