Левон официално напъден от УниКредит

Крадлива банкерка „изяде” главата на Хампарцумян, Теодора Петрова вече зае мястото му като изпълнителен директор

Личности
16:50 - 17 Май 2019
14158
Левон официално напъден от УниКредит

Левон Хампарцумян вече официално е аут от шефското кресло на „УниКредит Булбанк”, установи проверка на LUPA.BG в Търговския регистър. Само преди седмица – на 7 май 2019 г., с протоколно решение на собствениците на капитала на банката, представлявана от италианците Николо Обертали и Джанфранко Бизани, Хампарцумян е отписан като изпълнителен директор на трезора в България, а на негово място е вписана Теодора Петкова.

Новата шефка на „УниКредит Булбанк” Теодора Петкова е дългогодишен служител на трезора. Тя започва работа в банката през 2002 г. като кредитен анализатор, а от 2015 г. е директор на международния център в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране”.

За смяната на 65-годишния Левон Хампарцумян бе съобщено още в края на 2018 г., като тогава най-скъпоплатения банков шеф в България коментира, че на практика го повишават, тъй като щял да поеме надзорни функции в банката. Естествено, това е далеч от истината, но е елегантен бизнесманьовър, чрез който е запазено достойнството на Хампарцумян.

В банковите среди е публична тайна, че гологлавия банков началник си отива заради грандиодзната афера с откраднатите 4 милииона лева от банковите сметки на футболиста Мартин Петров. Преди година някогашния национал разтръби по медиите, че личната му банкерка в трезора Ирина Аткова, назначена му с препоръка от Хампарцумян през 2007 г., е източила милионите му. Вместо да потуши скандала, Левон Хампарцумян атакува Мартин Петров, обвинявайки го в слаба финансова култура. Банковият шеф направи и намек, че футболистът е имал любовна връзка с банкерката и че сам си е виновен за случилото му се.

Публично избухналия скандал донесе тежки репутационни и финансови щети на „УниКредит”. Разправят, че от банката само в разстояние на месец били изтеглени над 200 милиона лева от клиенти, уплашили се да не ги сполети съдбата на Мартин Петров.

Новоназначената шефка на трезора Теодора Петкова ще има тежката задача да се справи с аферата „Ирина Аткова” и да спечели отново доверието на клиентите на „УниКредит”