Левски не уважи Гунди, паметникът струва над 80 бона

"Сините" настояват за денонощна охрана, за да не бъде поругана скулптурата

Спорт
15:00 - 02 Октомври 2023
13944
Левски не уважи Гунди, паметникът струва над 80 бона

Паметникът на Георги Аспарухов - Гунди скара синята общност. Той беше открит официално вчера, а след това Левски загуби от Лудогорец с 0:1, на стадиона, кръстен на един от най-великите футболисти в историята на България.

Оказа се, че нястоящото ръководство на 26-кратният шампион на страната се е направило на ударено и не е сметнало да оповести новината.

"ПФК Левски и неговото ръководство пропусна да упомене това събитие. Правиха се, че не знаят. Цяла България знае за това нещо, само те не знаят. Единствените, които не споменаха нищо, са ПФК Левски и настоящото ръководство. Защо? Трябва да питате тях. Това е единствената горчилка", сподели Адриан Петков - един от известните фенове на Левски.

Той, както и друг привърженик - Милен Панайотов, бяха гости в "Студио дерби" и разкриха още подробности около паметника на Гунди, който е в парк "Гео Милев".

"Малко над 80 000 лева струва паметникът на Георги Аспарухов. Този процес, който продължи три години, беше доста сложен. След като избрахме мястото, кметът на Община Слатина предложи да направим паметника в цял ръст. Скулпторът оправда нашето доверие и го направи перфектно. Имаше много тежки административни процедури, които няма как да прескочиш.

Затова отне толкова време, по-кратко нямаше как да стане. За момента сме платили над 80 000 лева. Много доброволци се включиха в последните дни. Благодаря на Сдружението "Левски на левскарите", които се включиха много активно, като осигуриха оградата на строителната площадка. Съпругата на Гунди за съжаление не успя да присъства. Дарителите са хиляди. Много се радвам, че това се случи. Левски се нарича "Отбора на народа". Този паметник е на народа", заяви Панайотов.

"Стойността много трудно може да се изчисли, защото много приятели извършиха някои дейности като подарък. Гунди е не само Левски, Гунди е България! Най-голямото разочарование дойде от Министерството на културата по време на служебното управление. Последва една среща, разбрахме се и правителството падна. Последната седмица мога да я определя като "брутална".

По закон паметникът остава на Столична Община. Той си е наш и ние възнамеряваме да си го поддържаме. Ще искаме една будка за охрана. Винаги може да има вандалщини. Има по-млади фенове, които искат да се доказват, и може да създадат проблем. Надявам се това да не се случи, но сме го предвидили", сподели Петков.