ЛГБТ+ обвиниха Шкварек вместо Копейкин за спряна прожекция на гей-филм

Хора на "Възраждане" нахлули в кино "Одеон" и обиждали и заплащвали публиката, която очаквала филма "Близо"

Новини
14:19 - 11 Юни 2023
6343
ЛГБТ+ обвиниха Шкварек вместо Копейкин за спряна прожекция на гей-филм

Група демонстранти, част от които носеха тениски на партия "Възраждане", нахлуха снощи в кино "Одеон" и саботираха прожекция от програмата на "София прайд филм фест". Това стана ясно от публикация във Фейсбук на страницата на фестивала. 

На снимки и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, се вижда как те държат плакати с надписи против "педофилията" и ЛГБТ-правата. По думите на организаторите протестиращите са обиждали и заплашвали публиката във фоайето на филмотечното кино, а присъстващите полицаи дори са поощрявали и са се ръкували с натрапниците. Прожекцията е отменена.

"След агресивен протест, обявен от Кристиян Шкварек вчера, отменихме прожекцията на филма “Близо”, част от София Прайд Филм Фест, поради съображения за сигурност. Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях "педофили" и да всяват страх у тях и у персонала", написаха от фестивала.

Шкварек, бивш кандидат за евродепутат от ВМРО, твърди във Фейсбук, че подкрепя протеста, но не го е организирал.

Прожекцията бе част от културната програма преди 16-ото София прайд шествие, което ще се проведе в София на 17 юни. Филмът, чийто показ е осуетен, е "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. Макар да не е имал широко разпространение, той е показван нееднократно у нас до момента - като част от "София филм фест" през март, както и в рамките на безплатните прожекции за европейската награда LUX. 

Преди два месеца "Сега" публикува анализ за филма и режисьора, в който се казваше: "Този, ако го хванат джендър-душманите на Копейкин и Корнелия, ще го разкъсат за развращаване на младежта. Всъщност филмът печели със своята емпатия, деликатност и недоизказаност - ако има хомосексуалност в него, тя е извън показаното на екрана... . В "Близо" две момчета на 13 споделят съкровена близост, приятелство, братство. Твърде млади са още, за да осъзнаят дали връзката им се диктува от сексуално привличане, или са просто неразделни другари. Сблъсъкът със социума ражда трагедия, защото хомофобията не е нещо, което вирее само по нашите земи. С изключителна игра на актьорите дебютанти, особено Еден Дамбрин в ролята на Лео, и великолепна операторска работа на Франк ван ден Ееден, "Близо" е тихо и трагично наблюдение върху загубата на невинност (не в библейския смисъл) и съзряването сред поля от цъфтящи далии".

Депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова написа в своя профил във Фейсбук, че в понеделник ще поиска обяснение за случая от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно от МВР дойде позиция. "Министър Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място. 

Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи", посочиха оттам.

През юни 2021 г. по време на премиерата на българския късометражен филм "Черупки" националисти отново нахлуха по време на прожекцията, но в този случай останаха и изгледаха филма, припомня "Свободна Европа". Същата година десетина мъже и жени нападнаха ЛГБТ пространството "Рейнбоу Хъб" и хората в него. Имаше пострадало момиче, а Боян Расате извади нож.