Лицата на София прайд (СНИМКИ)

Пъстрото шествие мина при голям интерес и без инциденти

11:10 - 09 Юни 2019
6238
Лицата на София прайд (СНИМКИ)

„Не давай власт на омразата”! Това беше посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) София прайд, което се състоя вчера.

Жегата забави леко старта на събитието, което според организатори и участници тази година е било с рекордна посещаемост.

Постепенно пространството пред Паметника на съветската армия се изпълни до краен предел.

Пикник в градинката... 

Малки, големи, бели, черни, момчета, момичета и индивиди от целия спектър на сексуалността се отдадоха няколко часа на запомнящ се купон.

На сцената се изредиха група IVA, Ерол Ибрахимов от "Уикеда", Рут Колева, Мила Роберт, Михаела Филева.

Гвоздеят на програмата беше попфолк фурията Галена, която за първи път участва в София прайд и за първи път пее по светло, както самата тя обяви.

Участието на Галена ще се запомни не само защото запълни половината време от музикалната програма, но и заради изключително топлото й общуване с публиката.

Атрактивните танцьори на попфолк фурията също нагряха допълнително атмосферата

Между песните, които изпълни, Галена сподели, че са я питали дали не се притеснява да не разочарова някои от своите фенове с участието си на София прайд. "Тогава тези фенове ще ме разочароват", заяви тя. "Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта. Обичайте се, хора, с цялото си сърце", каза тя, преди да слезе от сцената.

Победителката от миналогодишната “Евровизия” Нета беше другата голяма звезда на прайда

Време за целуване. Припаднали от “скандалната” гледка нямаше

Представители на дипломатически мисии от повечето страни от ЕС, Бразилия, САЩ, Нова Зеландия, ЮАР и Израел поздравиха участниците в прайда

Малко след 19.30 часа шествието потегли под звуците на рейв музика, която се носеше от два камиона. То зави по бул. "Васил Левски", след това мина през "Генерал Йосиф Гурко" и ул. "Георги Раковски". Продължи по жълтите павета и при Министерски съвет зави по бул. "Княз Александър Дондуков". След това отново се придвижи по ул. "Георги Раковски", за да се върне на жълтите павета, мине покрай Народното събрание и да завърши на Паметника на Съветската армия.

Освен рекордна посещаемост, София прайд 2019 ще се запомни и с липсата на инциденти и провокации. По цялото трасе на шествието хиляди хора поздравяваха пъстроцветните участници, танцуваха заедно с тях и се снимаха. 

Снимки: Александър Иванов