Личен лекар: Добавките за имунитет може да доведат до цитокинова буря

Не трябва хората да се самолекуват, заяви д-р Георги Миндов

Новини
10:03 - 14 Ноември 2020
6038
Личен лекар: Добавките за имунитет може да доведат до цитокинова буря

"Няма патогенетично лечение, нямаме и профилактично лечение и хранителните добавки трябва да са с мярка. Не трябва хората да се самолекуват. Характерно за помощта на личните лекари е, че те осъществяват тяхната работа на територията на цялата страна, както и по договор към НЗОК. Здравната каса ни е задължила да сключим договор с неотложен център (Спешна помощ), но трябва да се знае, че ако някой е вдигнал температура, вдигнал кръвно, да не отива в болница, а да отиде в неотложен център."

Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов в ефира на Нова тв.


„Хората започнаха да пият Азитромицин профилактично, като витамини. Това не е добре. Трябва да внимаваме с нещата, които се появяват в интернет. Хранителните добавки за стимулиране на имунната система също трябва да се приемат с мярка, защото повишената активност води до така наречената цитокинова буря“, каза още той.

"Тестовете не са достъпни на никакво ниво, те са платени. Под всякакви видове - антигенни, антителни и PCR. Антигенните, които се правят от Спешна помощ, се правят със закъснение. Ако някой има симптоми трябва да се тества. Човекът когато го видиш, дори тембърът на гласа му, познаваме повечето пациенти", каза още той.

"Не съм броил колко пациенти с коронавирус съм преглеждал. Някои хора мислят, че е нужно да си направят снимка, но това не е задължително при всеки случай. Това, което е най-просто е дихателната честота в покой. При 16-18 вдишвания трябва да прецени дали диша по-тежко или усети недостиг на въздух", каза още той.