Лични данни на милиони българи изтекоха от НАП

Новини
18:56 - 15 Юли 2019
11545
Лични данни на милиони българи изтекоха от НАП

Анонимни хакери разпратиха през руски мейл сървъри на "Яндекс" в понеделник до българските медии масив от 57 папки, съдържащи десетки хиляди файлове, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, вероятно - на Националната агенция за приходите.

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състояниeто на киберсигурността ви е повече от пародийно", пишат хакерите, които твърдят, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български и чужди граждани и компании, които се съхраняват от НАП.

Имейлът завършва с цитат на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му. Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от "ключови български администрации". Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

Числовите данни съдържат ЕГН-а, имена, а в определени папки – и доходи. Някои от тях са стари, докато други са по-актуални. Те вече циркулират свободно в мрежата.

За голяма част от файловете е трудно да се каже какви точно данни съдържат. Те са в CSV формат и явно са експортирани от бази данни - колоните са кръстени с кодови номера или кратки обяснения. Затова и без разшифровка няма как да се разбере какво стои зад тях.

ДАНС, МВР и НАП оповестиха, че проверяват сигнала за изтичане на данни от масивите на приходната агенция. Официално становище ще има най-вероятно утре сутринта. Говорителят на НАП Росен Бъчваров отказа коментари пред медиите.