Личните лекари ще заявяват ваксини през е-платформа

Очаква се системата да заработи скоро

Новини
12:26 - 22 Април 2021
2572
Личните лекари ще заявяват ваксини през е-платформа

Личните лекари ще заявяват през електронна платформа необходимите им количества от ваксините срещу Covid-19. Очаква се системата да заработи скоро.

Доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз обяви, че личните лекари ще подават заявките с електронен подпис, а разпределението ще е в зависимост от наличните количества от различните видове ваксини.

„Понеже не може на един общопрактикуващ лекар, ако има нужда от 5 флакона, да му се дадат 5, а друг да има нужда от 2, но да не му се даде нито един, тази система ще нарежда по времето, по което е зададена молбата, по един флакон, докато се изчерпи последният заявил. Ако броят на флаконите са повече, се започва пак по същия хронологичен ред“.

След положителното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на база „риск-ползи“ ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) е разрешена за употреба в страните членки. Страната ни разполага с 14 400 дози от нея. Очаква се потвърждение за втората доставка от 24 000 дози, вероятно на 26 април.

До края на деня ЕМА ще трябва да излезе и с ново становище за ваксината „АстраЗенека“ на база допълнителните данни от страните членки.

Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата обяви: „Имаме потвърждение за 5,5 млн. дози, които да бъдат доставени от април до края на юни. 3,5 млн. от тях са „Пфайзер/Бионтех“, 420 000 – „Модерна“, около милион – оксфордската ваксина („АстраЗенека“ – б.р.) и 550 000 от ваксината на „Янсен“.