Лидерите на Армения и Азербайджан ще се срещнат на 5 октомври

Конфликтът между двете държави ескалира миналата седмица, след военния контрол в Нагорни Карабах

Новини
20:15 - 24 Септември 2023
2921
Лидерите на Армения и Азербайджан ще се срещнат на 5 октомври

Лидерите на Армения и Азербайджан ще се срещнат в началото на следващия месец, предаде Франс прес, като се позова на арменските власти.

До момента няма потвърждение от страна на азербайджанската страна.

Срещата е насрочена, въпреки че по-рано тази седмица Азербайджан си върна при мълниеносна военна операция изцяло контрола върху Нагорни Карабах - област, която е част от неговата международно призната територия, но е населена преобладаващо с арменци.

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещнат на 5 октомври в южния испански град Гранада, обяви арменският Съвет за сигурност. В комюникето се уточнява, че в разговорите ще участват още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Във вторник, 26 септември, в Брюксел ще има подготвителна среща с участието на секретаря на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян, Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент, и съветници на председателя на Европейския съвет, френския президент и германския канцлер, пише още в съобщението, цитирано от ТАСС.