Лидерите от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за среща на върха

Владимир Путин няма да участва във висшия форум

Новини
16:42 - 08 Септември 2023
2239
Лидерите от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за среща на върха

Лидерите на страните от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за двудневна среща на върха, с изключение на президента на Китай Си Цзинпин, което световните агенции тълкуват като поставяне под съмнение на значимостта на блока, който включва най-големите развити и развиващи се икономики в света.

Пред страната домакин Индия стоят сложни въпроси за постигане на консенсус, като войната в Украйна, промените в климата и световния ред. Премиерът Нерендра Моди приема срещана на върха като знак, че страната му вече има престиж на глобалната сцена. Това виждане обаче не споделя конкурента му - китайския лидер Си Цзинпин, който пропуска срещата и изпрати своя заместник - премиера Ли Къцян. Не е оповестена официална причина за отсъствието на Си Цзинпин, който по време на Г-20 ще приеме лидерите на Венецуела и Замбия в Пекин.

На лидерската среща на върха в Ню Делхи няма да присъства и президентът на Русия Владимир Путин.

Очаква се с подкрепата на Вашингтон и Европейския съюз Африканският съюз със своите 55 страни членки и 1,4 млрд. души население да бъде приет като постоянен член и блокът да се разрасне до Г-21.

Първото послание на срещата дойде от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова за лидерство по климатичните въпроси, тъй като "кризата излиза извън контрол". Той също така изтъкна, че в световното семейство разделението и напрежението растат, а доверието е подкопано, което води до фрагментация и конфронтация.

Г-20 беше създадена в разгара на финансовата криза през 2008 г. като начин за управление на световната икономика. През последните години обаче постигането на консенсус сред членките става все по-трудно.