Ликвидираха втория човек в „Ал Кайда“

САЩ обвиняваха Абдула Ахмед Абдула за организирането на атентати срещу американски посолства в Кения и Танзания

Новини
09:22 - 14 Ноември 2020
2046
Ликвидираха втория човек в „Ал Кайда“

Израелски агенти, действащи по поръчение на САЩ, са ликвидирали в Иран през август Абдула Ахмед Абдула, втори в ръководството на „Ал Кайда“, когото САЩ обвиняваха за организирането на атентати срещу американски посолства в Кения и Танзания, предаде Ройтерс, като цитира информация на в. „Ню Йорк таймс“.

На 7 август агенти на израелските специални служби са застреляли Абдула, известен под псевдонима Абу Мохамед ал Масри. Той е бил смятан за вероятен наследник на сегашния лидер на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири. Досега смъртта му беше държана в тайна от организацията и иранското правителство. Нито едно правителство не е поело публично отговорност за смъртта му,

Не е ясно каква роля е играло правителството на САЩ в убийството, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Американските власти преследваха от години Масри и други намиращи се в Иран лидери на „Ал Кайда“.

Била е убита и дъщеря му Мириам, вдовица на сина на основателя на „Ал Кайда“ Хамза бен Ладен, който отговаряше за планирането и връзките с различни терористични групи, отбелязва БТА.

На 14 септември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че синът на основателя на „Ал Кайда“ е бил убит при антитерористична операция на границата между Афганистан и Пакистан.

Според източници на в. „Ню Йорк таймс“ Абдула Ахмед Абдула е живеел в Иран от 2003 г.„под стража“, но съвсем свободно в столицата Техеран - от 2015 година. Той беше включен в списъка с най-опасни терористи на ФБР и се предлагаше награда от 10 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

При атентатите срещу американски посолства в Танзания и Кения през 1998 г. загинаха 224 души, включително 12 американски граждани.