Липса на лекари затваря инфекциозното в Добрич

Новини
16:30 - 07 Юни 2020
2447
Липса на лекари затваря инфекциозното в Добрич

Инфекциозното отделение с 18 легла в болницата в Добрич няма да приема пациенти до края на месеца, тъй като в отделението няма специалист - инфекционист. Завеждащият д-р Венета Йовева е подала заявление за напускане, след което е излязла в полагаем отпуск. Той ще продължи до края на юни, а на този етап не е ясно дали ще бъде назначен нов лекар - специалист по инфекциозни болести.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова заяви, че нейното притеснение е свързано не точно с евентуално заразени от COVID-19, тъй като те могат да се лекуват и от терапевти и да бъдат настанявани в двете вътрешни отделения на болницата, където има направена подготовка за тази цел, според заповедта на здравния министър.

Притеснението на д-р Ангелова е заради предстоящото лято и неизбежните инфекции като салмонела, хепатит и т.н.

Предизвестието, което е депозирала д-р Йовева, е от три месеца, достатъчно дълго време, за да се потърси неин заместник. Ако това не се случи до 30 юни, инфекциозното отделение ще бъде преструктурирано, а работещите там пренасочени. Политиците от региона са уведомени за проблема, допълни д-р Ангелова. Пациентите от болницата, които трябва да бъдат прегледани от инфекционист ще бъдат транспортирани до варненските болници, а тези, които са с направление от личен лекар, ще могат да избират къде да бъдат хоспитализирани - във Варна или други области.