Липсва важно лекарство за борба с рака

Изотопите, с които се откриват метастази, не се доставят

Новини
13:25 - 23 Април 2019
1987
Липсва важно лекарство за борба с рака

В България в момента липсва важно лекарство за борба с рака. Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се доставят. Без да е ясен стадият на болестта, няма как да бъде проведено адекватно лечение, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред Нова тв.

Министерство на здравеопазването преговаря с производителите и са готови да подпомогнат всеки, който иска да регистрира подобно лекарство. Изготвени са и указания към регионалните здравни инспекции и болниците с клиники по онкология, с което се препоръчва алтернатива.

Няма ги изотопите, с които се установяват ракови клетки. Така, без да има яснота на какъв стадий е болестта, не може да се проведе адекватно лечение.

В началото ситуацията беше много трагична, но нещата се подобриха. Сега времето за чакане е максимум 10 дни. Всичко зависи от възможността и доставките на консуматива. Дали сме си срок в рамките на три-три и половина месеца, за да възстановим доставките. Днес ще се видим с колегите от Здравната каса, за да има едно общо послание към двете администрации, посочи зам.-здравният министър.