Липсват противогрипни ваксини в аптеките

Ако се направи вирусологично изследване в 60-80% от случаите се доказва COVID-19, споделят лекари

Новини
12:01 - 06 Октомври 2024
2173
Липсват противогрипни ваксини в аптеките

Търсенето на противогрипни ваксини расте.

Личните лекари отдавна са готови със списъци на чакащите, но в някои градове ваксини липсват. В края на септември направихме проверка в няколко аптеки в Ямбол, където очакваха доставка до дни.

Пациентите са нараснали в пъти, увеличили са се случаите на коронавирус и респираторни заболявания. На този фон в много аптеки все още липсват противогрипни ваксини.

„Все още е много ниска заболеваемостта от остри респираторни инфекции, ако се направи вирусологично изследване в 60-80% от случаите се доказва COVID-19“, обясни пред бТВ  д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ- Ямбол.

От 10 септември - началото на кампанията за безплатни ковид ваксини, в РЗИ са имунизирани 320 души. Противогрипни ваксини обаче все още няма, включително безплатните, за хората над 65 г.

„Голям е интересът за грипните ваксини, ежедневно в РЗИ се получават обаждания с желаещи за имунизация, но на този етап дори някъде да има ваксини по аптеките, те са в недостатъчно количество. Включително и аз вчера търсих за себе си в града, но не успях да намеря“, обясни д-р Калчева.

Джипита и фармацевти също са в очакване на ваксините срещу грип.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу грип за 20% от хората над 65 години.