Литературен сблъсък: Георги Господинов ли е българският Оруел?

Култура
13:10 - 05 Май 2022
7373
Литературен сблъсък: Георги Господинов ли е българският Оруел?

Дни след като авторитетното британско издание "Таймс" сравни българския писател Георги Господинов с именития английски творец и антиутопист Джордж Оруел у нас се прокраднаха иронични подмятания по този повод.

Най-остър в коментара си до момента е друг известен български писател - Недялко Славов - автор на романа "Камбаната", по който Деян Донков направи въздействащ моноспектакъл.

Пловдивчанинът дори не изписва цялото име на Георги Господинов, а само го коментира с инициалите му, но определено става ясно, че язвителният коментар е по адрес на автора на "Времеубежище". 

"ГГ - този литературен политкоректен послушко, сравнен с Оруел!?!? Това виц ли е, що ли?", пише Недялко Славов във фейсбук профила си, като отбелязва, че се чувства развеселен.

Британският "Таймс" сравни "Времеубежище" на Георги Господинов с антиутопичния роман на Джордж Оруел "1984"

Писателят е и автор на известните романи "Портрет на поета като млад“, „432 херца“,
„Камбаната“, „2020“. Той е носител на национални награди за поезия и проза, сред които Национална награда за поезия „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“, Национална награда за литература „Христо Г. Данов" за романите „Фаустино“ и „Камбаната“, Награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза за романите „432 херца“ и „Камбаната“, както и множество литературни номинации.

На 30 април "Таймс" посвети голям материал на Георги Господинов по повод излизането на неговия роман "Времеубежище" във Великобритания. Авторът на статията - британският критик Саймън Ингс я е озаглавил "Предупреждение към Европа и Путин". Според Ингс романът на Георги Господинов притежава част от характера на класиката "1984" на Оруел.

"Неговата визия за утрешния ден е кошмарът, от който Европа знае, че трябва да се събуди", пише британецът по адрес на българския писател, който също е сред най-награждаваните съвременни автори.

"Времеубежище" е взривяващ жанра роман на идеите", пише още Саймън Ингс. Според него романът на българския писател, благодарение на собствените си достойнства и в контекста на днешната война, има реален шанс да се превърне в класика още сега.

"Времеубежище" излиза във Великобритания на 12 май в превод на известния английски преводач на съвременна българска литература Анджела Родел, съобщиха от ИК "Жанет 45", която издава книгите на автора в България.