Литмус-лакмус за вмирисване на Промяната

Мътна рибена чорба се разджурка вдясно след изборите

Топ
17:21 - 12 Април 2023
7943
Литмус-лакмус за вмирисване на Промяната

Някаква мътна рибена чорба се разджурка вдясно, по точно в по-лявото дясно, това на „продължаващите промяната“ вече трета година, без да са я започнали. Рибена чорба, а не великденско-гергьовско агнешко според какъвто се очаква да е новият-стар предюбилеен 49-и парламент - да започне по Великден и да се приключи по Гергьовден.

Като ПП – това лявото дясно, само то се самоизненада, че не са първа сила след петия за същите три години вот. Ама така е като си издухаха супата като победители след Никулден 2021-а, когато само седмица по късно – на 13 декември, седнаха в казана на властта – на редовната власт, след като преди това „вряха и кипяха“ и в служебната. А сега Лена Бориславова се оказа, че остава зад борда.

Да, заплетено празнично е, че аман от празнични изборни манифестации, дето само се веят байраци, а после знаменосците са заети да си ги стягат за следващите избори след няколко месеца. Но пък тъкмо Лена, лявата ръка на скоротечния премиер, но вечен променчик Кирил Петков (дясна няма, че и тя все на ляво му бие) изведнъж се оказа без депутатското си място, щото точно тя трябвало да стяга знамето за местните избори наесен. Не, не като една каква да е Лена Княгиня, не да ушие, а да съшие пак старото изтъркано знаме без алтернатива. А все със съшития с бели конци „знак“ „промяна или промяна“ без промяна.

Всъщност Лена този път може пък да е литмусът на просто Киро, не Бойко Рашков. Спомняте си, така премиерът вече в оставка Петков нарече на чист английско-български тогавашния си вътрешен министър в оставка Рашков, в превод – лакмуса Рашков. Т

Какъв му беше Рашков на Петков, след като изхимичи ареста на бившия премиер и лидер на врага в опозиция ГЕРБ, за да опипат с лакмус как ще им се отрази политически „Бойко зад решетките“. Ми кисело им се отрази, съдът прецени, че цялата тая работа е предварително вкисната. След което всичко на „продължаващите промяната“ продължи да им се случва като на литмуси в оцет – мариноваха се до вкисване.

Да, от английски литмус е лакмус. Но на български, най-близката до тази дума е „лихнус“, вид дребна риба за чорба, може и за пържене – попче, ама по-голямо, по-тлъсто, и по половин кило едното може да е. Та не случайно доста хора и извън рибарите по морето се объркаха, че Кирил Петков съзира в Бойко Рашков едро попче, готово да плува начело на идеалите му чак до липсващия му политхоризонт и обратно. И да му проправя път в битката срещу тоя „политически кит“ другия Бойко – Борисов. Понеже лихнусът е вид проходна риба. Но за съжаление се размножава само веднъж годишно, а не ходи по два пъти в годината на избори. И за най-голямо съжаление се храни с миди, охлюви и дребни ракообразни, като размерът на устата му е достатъчен и за дребни рибки – атерини, хамсии, барбуни, дори други попчета – от по-малките, нооо не и с китове. Така че въпреки голямото желание, литмусът на Киро просто се оказа лапсус, дори не и лихнус.

Само че явно в името на „продължаване на промяната“ Петков пак е в рибената чорба. Като не става по Великден като за Никулден, а и Рашков вече дори не е лакмус за най-избираемо депутатско място даже и в Перник, този път я сготви с Лена Бориславова, ама във вид на цаца – още по-дребна и от обикновеното попче.

Но може пък Петков да е гледал култовата българска комедия „Кит“ и да се е объркал, че наистина цацата става кит, примерно ако е бил филмът без субтитри на английски. Но пък все пак Лена може да е пораснала в идейността му поне до скумрия – веяна скумрия на парапет.

Така де, поне да се поразмъти чорбата, че то с цаца си е гола вода. Е да, размъти се – докато се конституира новият парламент и се задава бърза въртележка с мандати за съставяне най-после на редовна власт, „цацата“ Лена май се оказва, че е и на английски, и на български литмусът-лакмусът за вмирисване на (без)промяната. Пратена е да тества блатото за следващи избори – уж за местните наесен, ама отсега още, че то май се задават първо поредните извънредни парламентарни насред лятото – още през юли.

Другият вариант за рибения бъркоч на ПП в момента е, че Киро Лапсусът просто толкова си може. Иначе как така след следизборната четворна управленска коалиция, сега и предизборната двойна да го прецака по-бързо и от спешния арест на Бойко Б. от Бойко Р.

Да, случаят „Бориславова вън от парламента“ – дори и Лена да е цаца – даже скумрия, си се оказа истински лакмус, че ПП не могат изобщо да плуват. И не само политически, просто издишат на сухо всякак си. След като станаха лакмус как се продължава промяна, без изобщо да се започва, сега са по-голям лакмус и от техния Бойко – Бойко Рашков. Как се прави и предизборна коалиция, освен оная четворната следизборната, която да им бие шамар, да ги прецака вътрешнокоалиционно. Следизборната, управленската ги прецака за няколко месеца чрез ИТН, а предизборната още на изборите, и то от ДБ.

Така, де – хич не са розови като вино розе нещата за рибното меню на ПП по Великден, а са мътни като вкиснато вино – като оцета за мариновани рибки. Защото почна да личи, че ПП са прецаканите от предизборната коалиция с ДБ. Не че ДБ са ги прецакали, самопрецакването е неизбежно, когато си мислиш, че можеш с мрежа за цаца да озаптиш кит.

Ето го и самооплитането в собствената им мрежичка. Обединението между ПП и ДБ им осигури на последните избори общо 64 депутати. Коалицията хич не се оказа успешна формула, за да бъде победен основният им опонент - ГЕРБ-СДС. Оказа се непечеливша и в друго - заедно ПП и ДБ сега имат по-малко депутати, в сравнение с механичния сбор при изборите на 2 октомври 2022 г. Тогава ПП имаха 53 депутати, а ДБ – 20 - общо 73, а в момента имат с 9 по-малко. За капак – похлупак за ПП, ДБ обаче увеличи броя на собствените си депутати на 25 при 20 след предишните избори. А ПП са представени от 39 при 53 след изборите през октомври - губят 14 мандата.

От една страна тази аритметика покаже, че коалирането на ПП с ДБ е повлияло негативно на общия им резултат. Но направо катастрофално за ПП, докато обединението се оказва изгодно за ДБ, които успяват да увеличат броя на собствените си депутати. Увеличение напълно законно – чрез преференците, разбира се.

Та накрая нещата с лакмусите, литмусите, лихнусите някак си закономерно си вървят към оня големия просто лапсус на просто Кирил Петков. Когато на изпроводяк от властта пожела на сменящия го пак служебен премиер, на Гълъб Донев: „Желая ви к*рец… кураж, смелост и успех“. Сега „куражът“ му е в рибарника на Киро.