Ливърпул остава без германските си сърца!

Юрген Клоп и Йорг Шматке поставиха феновете на тима в прединфарктно състояние

Спорт
18:00 - 30 Януари 2024
7004
Ливърпул остава без германските си сърца!

Човешкият организъм е изключително добре програмиран, перфектно е създаден от природата. Така е и в живота, така е и в спорта. Е, дойде краят на една ера - тази на Юрген Клоп в Ливърпул. Мениджърът на мърсисайдци сюрпризира всички, обявявайки, че напуска след края на сезона, тъй като... е "загубил енергията си". Труден избор със сигурност, а още по-трудно е и привържениците на 19-кратните шампиони на Англия да го приемат и преглътнат.

Във форумите на "червените" се появиха интересни изказвания, като едно от тях беше, че фен на тима от "Анфийлд Роуд" предпочита жена му да го напусне, отколкото Клоп да си тръгне от Ливърпул. Е, май засега пъзелът в живота му ще остане така нареден, че половинката му да му трови нервите още.

На 26 януари друг от германската връзка край Мърси - спортният директор Йорг Шматке обяви, че също ще напусне клуба, но още по-скоро - след края на януарския трансферен прозорец.

Шматке бе привлечен с първоначален краткосрочен договор през юни миналата година след напускането на предишния спортен директор Джулиан Уорд, който пък замени Майкъл Едуардс само година по-рано.

През миналото лято Ливърпул привлече Доминик Собослай, Уатару Ендо, Райън Гравенберх и Алексис МакАлистър. Фабиньо и Джордан Хендерсън бяха продадени на клубове от Саудитска Арабия, а Наби Кейта, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Роберто Фирмино също напуснаха.

"Ливърпул е много специален клуб, така че възможността да работя тук бе огромна чест за мен, въпреки че от самото начало знаех, че това ще бъде само за кратък период от време", каза Шматке.

Юрген Клоп дойде на "Анфийлд Роуд" преди почти декада, но не успя да направи нещо, за което мнозина на Острова и по света мечтаеха - Ливърпул да си върне трона и да детронира Манчестър Юнайтед. Така, както преди години, през далечната 1986-а сър Алекс Фъргюсън дойде в Манчестър Юнайтед с целта, а именно - да задмине големия си съперник по титли. И успя. Клоп извете Ливърпу до титлата само един път - крайно недостатъчно за клуб с такава история и амбиции.

Но Юрген Клоп, който не направи блестяща кариера като футболист, но като треньор със сигурнсост остава с сърцата на феновете на Борусия Дортмунд и Ливърпул - две от най-колоритните и предани футболни агитки не само в Европа, а и в света. Роденият в Щутгарт 56-годишен специалист остави трайна следа и в Майнц, където игра през цялата си професионална кариера, идвайки в тима след мимолетни престои в Пфорцхайм, втория отбор на Айнтрахт Франкфурт, Виктория Зиндлинген и Рот-Вайс Франкфурт. Всъщност, в Майнц той порита малко и с Емил Костадинов.

Има един известен клип от далечната 1974-а, в който телевизионен репортер се обръща към редица хора по улиците на Ливърпул, за да ги информира, че Бил Шенкли напуска ролята си на мениджър след 15 години начело. Всички те бяха шашнати. Около 17 години по-късно ситуацията бе идентична с Кени Далглиш. Сега привържениците на "червените" преживяват подобен момент по неочакван и нежелан начин.

Новината за напускането на Юрген Клоп бе истинска бомба. Не и за йерархията на Ливърпул, която беше информирана още през ноември от германеца. С него и Шматке си тръгват и двамата му основни помощници, още няколко асистенти.

На човешко ниво решението на Клоп е разбираемо. Почти девет години в толкова интензивна работа взимат огромни жертви, като само Шенкли и Боб Пейсли са били мениджъри на Ливърпул по-дълго време след войната. Със сигурност името на Юрген стои до тези треньорски величия на "Анфилд". Натискът в тази лига е огромен, представете си колко трудно е да бъдеш в крак със Сити и от време на време дори да си пред тях.

Ще има доста въпроси. Как ще повлияе напускането му на ключовите играчи? Ще бъде ли затруднено привличането на звездни имена? Ливърпул сам по себе си е основна примамка за всеки футболист, но стабилността на ерата на Клоп и личността на самия мениджър повлияха на много трансфери. Собствениците от Fenway Sports Group сега са изправени пред важно решение. За разлика от времето, когато Шенкли беше последван от Пейсли, след което дойдоха Джо Фейгън и Далглиш, сега няма явен наследник отвътре. Новият мениджър трябва да дойде отвън.

Всъщност никога няма да има някой като Клоп – мениджър, който разби шаблона и върна Ливърпул обратно на върха. Влиянието му в клуба надхвърля това, което се случва на терена или тренировъчното игрище. Неговият дух е превърнал съвременния Ливърпул в нещо неповторимо, а присъствието му се усеща във всеки ъгъл на клуба. Едно е сигурно – когато германецът най-накрая помаха за сбогом на "Анфилд Роуд" в края на сезона, това ще бъде един от най-емоционалните моменти, които стадионът някога е виждал. До тогова сбогуванията може да почакат. Има трофеи за печелене.

А дали ще станат факт, времето ще покаже...