Ливърпул с два антирекорда при 1:4 от Сити

Челси с трета поредна победа под ръководството на Томас Тухел

Спорт
11:16 - 08 Февруари 2021
2076
Ливърпул с два антирекорда при 1:4 от Сити

Манчестър Сити свали и смачка шампионската корона от главата на Ливърпул, след като спечели с 4:1 дербито на „Анфийлд“ от 23-ия кръг на Висшата лига. Илкай Гюндоган вкара два гола, въпреки че преди това бе пропуснал дузпа.

По едно попадение добавиха Рахийм Стърлинг и Фил Фодън. Почетното попадение за мърсисайдци дойде от дузпа, а негов автор бе Мохамед Салах.

Победата за Манчестър Сити отвори разлика от 10 точки между тях и Ливърпул, а на всичко отгоре „гражданите“ са и с мач по-малко.

Ливърпул отбеляза два антирекорда след кошмарната загуба с 1:4 от Манчестър Сити на „Анфийлд“. Вечер, която „червените“ ще искат да забравят възможно най-скоро. Ливърпул допусна трета поредна домакинска загуба, което се случва за първи път от 1963 година, т.е. след 58 години.

В продължение на почти четири години „Анфийлд“ се беше превърнал в крепост, а след това дойдоха загубите от Бърнли, Брайтън и Манчестър Сити.

Освен страхотните резултати и трофеи, ерата на Юрген Клоп в Ливърпул ще бъде запомнена и с този антирекорд.

След 23 мача през този сезон, Ливърпул (40 точки) вече има 27 точки по-малко, отколкото на същия етап през миналия сезон (67), най-големият спад от всеки действащ шампион на този етап от кампанията в историята на Висшата лига.

Манчестър Сити е лидер с 50 точки, като има пет повече от втория Манчестър Юнайтед и е с мач по-малко от „червените дяволи“. Ливърпул е четвърти с 40 точки.

Челси постигна трета поредна победа под ръководството на Томас Тухел, след като се наложи с 2:1 при гостуването на Шефилд Юнайтед на „Брамал Лейн“ в мач от 23-ия кръг на Висшата лига. Головете за „сините“ отбелязаха Мейсън Маунт и Жоржиньо от дузпа, а Антонио Рюдигер си вкара автогол.

Шефилд Юнайтед направи първия сериозен пропуск в срещата още преди да бъде изминала първата минута. Сесар Аспиликуета допусна грешка и подари топката на Оливър МакБърни, който веднага подаде към Оливър Бърк, който излезе на страхотна позиция сам срещу Едуар Менди в наказателното поле на Челси, но стреля встрани от десния стълб, в аут.

Челси направи много сериозен пропуск в 6-ата минута. Матео Ковачич пусна извеждащ пас към Тимо Вернер, който изскочи сам срещу Аарън Рамсдейл. Германският нападател прехвърли вратаря, но ударът му не бе достатъчно силен и Крис Башъм успя да изчисти топката.

Съдията Кевин Френд свири дузпа за Шефилд Юнайтед в 12-ата минута, след като маркира нарушение на Бен Чилуел срещу Крис Башъм. Ситуацията бе разгледана с ВАР и дузпата бе отменена, тъй като при подаването Башъм бе в положение на засада.

Челси поведе в резултата в 43-ата минута. Бен Чилуел комбинира много добре с Тимо Вернер, който нахлу в наказателното поле на домакините, след което пусна чудесен пас към Мейсън Маунт, а той вкара топката в долния ляв ъгъл на вратата на Аарън Рамсдейл.

Шефилд Юнайтед изненадващо изравни резултата в 55-ата минута, когато Антонио Рюдигер си вкара нелеп автогол след лоша комуникация между него и Едуар Менди.

Кийн Брайън допусна много груба грешка в 56-ата минута, когато подари топката на Тимо Вернер, който изскочи сам срещу Рамсдейл и пусна топката покрай него, след което бе съборен от вратаря на Шефилд в наказателното поле. Първоначално Кевин Френд подмина ситуацията и играта продължи, но след това съдията получи сигнал и разгледа случилото се в наказателното поле на домакините с ВАР. Френд коригира първоначалното си решение и свири дузпа за Челси. Наказателният удар бе реализиран от Жоржиньо в 58-ата минута и лондончани възстановиха аванса си в мача – 2:1.

Антонио Рюдигер се наложи да се намесва решаващо в 72-ата минута и да чисти топката малко пред голлинията след изпълнение на фаул от страна на Оливър Норууд.

Джон Флек направи добър пробив в 75-ата минута и нахлу в наказателното поле на Челси, но Антонио Рюдигер направи добър шпагат и предотврати по-голяма опасност пред вратата на Едуар Менди.

В добавеното време на мача Едуар Менди направи решаващо спасяване, отразявайки удара на Били Шарп.

С тази победа Челси се намира на пето място в класирането с 39 точки, като изостава само на една от четвъртия Ливърпул. Шефилд Юнайтед е последен с едва 11 точки.