Лойд Остин е на посещение в Киев

Министърът на отбраната на САЩ пристигна в столицата на Украйна рано сутринта

Украйна
12:17 - 21 Октомври 2024
501
Лойд Остин е на посещение в Киев

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна в столицата на Украйна рано сутринта в понеделник. Шефът на Пентагона ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната Рустем Умеров, съобщава Би Би Си.

Това е четвъртото и вероятно последно посещение на Остин като министър на отбраната от администрацията на президента Джо Байдън две седмици преди изборите в САЩ. Визитата ще включва задълбочено обсъждане на усилията на САЩ да помогнат на Киев да укрепи отбраната си, докато руските войски напредват в източната част на страната, пише "Ройтерс".

Агенцията не очаква нови споразумения в отговор на исканията на Зеленски - по-специално за премахване на ограниченията върху използването на доставени от САЩ оръжия за удари по цели дълбоко в Русия. Докато администрацията на Байдън приключва дейността си, Остин демонстрира приемственост в подкрепата на САЩ.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните усилия да защити суверенната си територия", каза Остин пред репортери, придружаващи го на пътуване до Украйна.

Коментирайки опасенията, свързани с евентуалното избиране на Доналд Тръмп и промяната в курса за подкрепа на Киев, Остин ги помоли да не преувеличават. "Видях двупартийна подкрепа за Украйна през последните две години и половина и очаквам, че ще продължим да виждаме двупартийна подкрепа от Конгреса", каза той.