Локализираха пожарите край Пернишко и Кюстендилско, молят се да няма вятър

Работата на пожарните екипи продължава и не е изключено ново възникване, ако има неблагоприятни метеоролигични условия

Новини
08:34 - 03 Август 2021
1484
Локализираха пожарите край Пернишко и Кюстендилско, молят се да няма вятър

Пожар край Перник затвори пътя между Мало и Големо Бучино. Огънят е тръгнал вчера следобед от старото сметище край града. Пламъците обхванаха 1000 декара гора. Благодарение на работата на пожарникарите не се наложи евакуация на хора.

Късно снощи пламъците бяха локализирани. Работата на пожарните екипи обаче продължава и не е изключено ново възникване на пожар, ако има силен вятър.

„Цяла нощ 4 екипа на пожарната са гасили огъня. Духаше много силен вятър, примесен с температури нетипични за нашия регион. Изгорели са над 1000 декара храсти, трева и гора”, заяви кмет на Перник Станислав Владимиров.

„Цяло щастие е, че вчера нямаше пострадали. Благодарение на добрата организация пожарът беше овладян”, каза още той.

Пет пожара са активни в Кюстендилско. Най-сериозна е ситуацията в Долно село, където обаче огънят вече не гори във вътрешността на селото. Огънят все още тлее на 2-3 места в населеното място.

Пожарът там се разрази късно снощи. Изпепелени са поне 15 къщи. Огънят е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра. Сред изгорелите къщи има необитавани и такива, които са използвани за почивка. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване.

В Кюстендилско бушуват още няколко пожара, а огнеборците се опитват да овладеят ситуациите.

„Ситуацията е тревожна. Огънят все още тлее на 2-3 места. Щетите са много – има 5 махали с по 5-6 изгорели къщи, плюс 2-3 стопански постройки. Училището също изгоря”, каза кметът на селото.

„В една от махалите е имало късо съединение на електропроводници, тъй като самите жици не са опънати. При вчерашния бурен вятър са се доближили, получила се е искра, паднала е на земята и така се е възпламенил огънят. Вятърът го донесе и до центъра на селото”, каза още той.

„Нямаме хора, които остават без дом, тъй като повечето къщи са изоставени. Само в една от къщите живееха хора, но те имат нова и са се нанесли в нея”, добави кметът.

От противопожарната служба в Кюстендил предупредиха, че идва голям пожар от Сърбия. Пламъците от него се отправят застрашително към границата с България при Трекляно.