Локо Пд налива близо 15 млн. лева в реконструкция на "Лаута"

Община Пловдив съгласува концесионните анализи с Министерски съвет, ДАНС и 4 ресорни министерства

Спорт
07:29 - 27 Март 2019 (обновена)
2369
Локо Пд налива близо 15 млн. лева в реконструкция на "Лаута"

ПФК “Локомотив Пловдив 1926“ АД обяви, че има проектна готовност за предстоящото стартиране на концесия за реконструкция и модернизация на Спортен комплекс „Локомотив“, както и за 47-декаров терен в ж.к. „Тракия“, предвиден да се превърне в тренировъчна детско-юношеска база на клуба.

Община Пловдив вече съгласува концесионните анализи с Министерски съвет, ДАНС и 4 ресорни министерства, а през април се очаква и решението на Общинския съвет за обявяване на конкурсната процедура. Срокът на концесията за стадиона и бъдещата тренировъчна база вероятно ще е 30 години.

Изграждане на тренировъчна база за ДЮШ

Към настоящия момент в клубната детско-юношеска школа тренират около 300 деца и юноши от набор 2000 до набор 2012. За тях се грижи екип от 25 специалисти, включващ треньори, администратор, педагог, доктор и скаут. Основен проблем пред ръководството е осигуряването на необходимата инфраструктура за тренировъчния процес, тъй като към настоящият момент ДЮШ тренира на един малък и един голям терен с изкуствена трева. Единствената възможност за тренировки на естествена трева е на тренировъчния терен „Кошарата“, на който обаче тренира представителния отбор.

Предложеният от Община Пловдив имот с площ около 47 декара се намира в жр „Тракия“, между ул."Съединение" и ул. "Св. Княз Борис I - Покръстител", и е с отреждане за образование, спорт, зеленина и обществено обслужване. Към момента теренът е незастроен и няма изградена пътна и техническа инфраструктура.

Проектът, изготвен от архитектурно студио „4 ПЛЮС АРХИТЕКТИ“, включва четири игрища с тревна настилка, ориентирани в посока север/юг, четири модерни съблекални и фитнес център, общежитие и спортна зала с игрища с изкуствена настилка, обясни водещият проектант арх. Христо Пелтеков. В комплекса са планирани открити паркинги за автомобили и автобуси, обезпечаващи необходимите места за паркиране.

Игрище №1 е най-голямо, с размери 68/105 м плюс осигурителни зони и е разположено в централната част на имота. За него е предвидено осветление и трибуна за 400 зрители. Игрища №2 и №3 са разположени в северната част на имота и са с размери 61/100 м плюс осигурителни зони. Игрище №4 е най-малко, с размери 45/85 м плюс осигурителни зони и писта с три коридора за провеждане на лекоатлетически тренировки.

Между игрища №1, №2 и №3 е ситуирана обслужваща сграда на един етаж, в която са разположени четири съблекални, фитнес зала, стаи за треньори, съдии и делегати, зала за пресконференции и складови помещения.

Спортната зала със ЗП 3000 кв. м е проектирана в южната част на имота, с три игрища с размери 20/40 м, долепени по дългата си страна, и образуващи заедно игрище с размери 40/60 м.

Сградата на общежитието е четириетажна, с РЗП около 3200 кв. м. На първия етаж са разположени кухня и трапезария, кафене и медицински център. На останалите три етажа са предвидени стаи за настаняване.

Проектът ще бъде реализиран на етапи, като намерението на ръководството е да започне с изграждането на Игрища №2 и №3, тъй като зачимяването препоръчително се извършва в определено време от годината, а и самия процес ще отнеме доста време.

Модернизацията на стадион "Локомотив"по предварителни изчисления ще струва 14,6 млн. лв. Проектът, изготвен от архитектурно студио „4 ПЛЮС АРХИТЕКТИ“, предвижда изграждане на футболното съоръжение в съответствие с изискванията за 4-та категория на UEFA, с капацитет 11 500 седящи места.

Стадион „Локомотив“ заема централната част от едноименния спортен комплекс в пловдивския парк „Лаута“. При построяването си през 1981 г., според действащите тогава нормативи, капацитетът му е предвиден да побира 24 000 души. Поради некачественото строителство и въздействието на дъждовете земните насипи под част от северната трибуна се компрометират и създават предпоставка за срутване на съоръжението. Участъкът е затворен за зрители като опасен и през 2004 г. се срутва.

През 2010 г. е обновена източната трибуна „Спортклуб“, като е коригиран профила на редовете, изградени са два нови входа и са поставени пластмасови седалки за зрителите. Ремонт претърпява и централната трибуна, като е увеличен капацитета й. Реновирани са административната част, съблекалните, помещенията за треньори и съдии и санитарните възли.

През май 2013 г. северната трибуна на стадиона е съборена за да започне строителството на нова. В настоящия момент състоянието на южната трибуна е лошо. Земнонасипната основа е компрометирана и стоманобетонните елементи са пропаднали или разместени което е предпоставка за инциденти. По тази причина голяма част е затворена за зрители, с изключение на сектора за гости, който е претърпял укрепване, коментира арх. Христо Пелтеков.

През 2013 г. на стадион „Локомотив“ е изградена нова осветителна система, която осигурява осветеност от 1900 лукса на спортната зона, които отговарят на максималните изисквания на UEFA за провеждане на срещи от европейските клубни турнири Лига Европа и Шампионска лига. Към настоящия момент собственикът на ПФК “Локомотив Пловдив 1926“ АД Христо Крушарски е изпълнил цялостна реконструкция на основния терен, изградени са съвременни поливна и дренажна системи. Обновени са съществуващите тренировъчни игрища в източната част на имота.

Разработеният идеен проект предлага изграждането на две нови трибуни за зрители – Южна (трибуна със сектори за гостуващи привърженици) и Северна (трибуна „Бесика“), както и реконструирането на другите две - Източна (трибуна „Спортклуб“) и Западна (Централна трибуна). Северната, източната и южната трибуна са разделени на общо осем сектора, като обособяването им е продиктувано от конструктивни и функционални причини, както и за осигуряване на етапност в строителството. Предвидена е козирка, покриваща обема след петия ред зрители което е 75% от капацитета на стадиона.

Секторите на трибуните са разделени на блокове със седящи места, които се обслужват от общо 16 входа за зрители. Предвидени са шест входа за лица в неравностойно положение, заедно със свързаните с тях достъпни маршрути. Три входа на източната трибуна са предвидени за представители на медиите. Достъпът на официалните лица, футболистите на двата отбора, както ВИП лицата е през главния вход на централната трибуна. С цел осигуряване на достъп на специализирани автомобили до терена на стадиона е предвиден подходящ вход в Сектор 1.

Пространствата под трибуните са решени като покрита галерия за свободно движение от външната страна, и санитарни възли и търговски обекти от вътрешната. Под северозападната част на трибуна „Бесика“ са предвидени клубен музей и феншоп.В южната трибуна ще бъде изградена зала за бокс.

Игралното поле е проектирано с размери 105/68 м, като е предвидена и осигурителна ивица от 5 м около него. Техническата зона по изисквания е с размери 85/125 м и включва зони за резервните състезатели, треньорски щабове, съдии и фотографи. Разстоянието от терена до северната и южната трибуни е 10 м и е минимално разрешеното за стадиони, отговарящи на четвърта категория на UEFA.

Конструкцията на новите трибуни и сектори ще бъде монолитна стоманобетонна с единични фундаменти, върху които ще бъдат изградени стоманобетонни рамки от колони и греди, носещи стоманобетонна черупка с дебелина 20 см, следваща профила на съответната трибуна. Козирките са предвидени с метална конструкция, покрита с профилирана ламарина с PVC покритие. Козирките над входовете ще бъдат изпълнени също с метална конструкция и профилирана ламарина, но ще бъдат облицовани отдолу и по бордовете с фасадна система ETALBOND. Между стоманобетонните колони по фасадите се предвижда монтирането на термопанели в бял и черен цвят.

Проектът предлага изграждането на открити паркинги във всички свободни зони в периферията на стадиона , които да обслужват и останалите сгради и съоръжения в имота. Паркингите са предвидени за 770 автомобила, като ще бъдат групирани според предназначението си - за зрители, за медии, ВИП паркоместа, паркоместа за отборите и за служебни лица.

Проектът ще бъде реализиран на четири етапа. Първият етап включва строителство на южната трибуна - трибуната със сектори за гостуващи привърженици (сектори 6, 7 и 8) с общ капацитет 3222 зрители. В този етап се предвижда завършване на общежитието в североизточната част на имота, което е изоставено на груб строеж. Вторият етап обхваща изграждане на северната трибуна „Бесика” (сектори 1 и 2), предвидена за феновете на клуба, с общ капацитет 2870 зрители. На трети етап ще се реконструира източната трибуна (трибуна „Спортклуб - сектор 4) с изграждане на два нови ъглови сектори (сектори 3, и 5) с общ капацитет 4222 зрители. На четвърти етап се планира реконструиране на западната трибуна (Централна трибуна), както и изграждане на пътната инфраструктура в комплекса.