Лондон иска съд за Путин

Отговорността за войната трябва да се понесе, включително от войниците на фронта, заяви външният министър

Новини
17:23 - 11 Декември 2022
2741
Лондон иска съд за Путин

Владимир Путин ще трябва да понесе отговорност за войната, започната в Украйна, заяви британският външен министър Джеймс Клевърли. Според него е необходимо да се покаже на целия свят идеята, че агресията не може да носи ползи на агресора, цитира думите му Би Би Си.

"Отговорността непременно трябва да се понесе, това се отнася за войниците на фронта, извършили престъпления, и по-нататък до самия връх. Всеки трябва да носи отговорност, включително Владимир Путин," заяви Джеймс Клевърли

В интервю за Би Би Си в неделя британският външен министър каза, че Лондон подкрепя Международния наказателен съд, но не изключва други механизми и възнамерява, заедно с Украйна и други партньори, да определи най-ефективната система за привличане на виновниците за войната към отговорност.

В същото време, според Клевърли, НАТО не заплашва и няма да заплашва Русия, тъй като е отбранителен съюз за всички страни членки. Министърът отбеляза, че дискусии за участието на страните от Алианса във войната се чуват само в изказванията на Владимир Путин.

"Няма вътрешна необходимост НАТО да бъде въвлечена в конфликта и всъщност ние просто се опитваме да гарантираме, че това няма да се случи," заяви Джеймс Клевърли.

В друго интервю за Sky News Джеймс Клевърли каза, че не вижда признаци, че Владимир Путин наистина иска да преговаря за мир с Украйна.

Според него всякакви мирни преговори не могат да служат като "прикритие" за превъоръжаване на руската армия и Украйна трябва да определя параметрите за всякакви преговори за прекратяване на войната, когато прецени, че те са възможни.

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия се опитва да "замрази поне за кратко" настоящата ситуация на бойното поле в Украйна, за да се възстанови и да започне нова офанзива през пролетта.