Лорер: ГЕРБ няма да съставят правителство, но ще се пречистят, ако подкрепят нашето на ПП

"Продължаваме промяната" няма да търсят коалиция, а подкрепа на политики

Новини
11:32 - 13 Ноември 2022
2579
Лорер: ГЕРБ няма да съставят правителство, но ще се пречистят, ако подкрепят нашето на ПП

"Политическата изолация на ГЕРБ отново ще стане видна при първия мандат, защото няма да мотат да съставят правителство с гласните си и негласни партньори, с които свалиха нашето правителство. Тази политическа немощ ще бъде видна за всички. Моментът за пречистване на ГЕРБ ще бъде вторият мандат на "Продължаваме промяната". Успехът на втория мандат зависи от отношението на ПГ на ГЕРБ. Ние няма да търсим никаква форма на коалиционно споразумени с тях, това ще е едно правителство на малцинството, но много ясно ще изложим онези политики, които искаме това правителство да отстоява. Те ще бъдат организирани около нашите 16 политики и вероятно това ще бъде основата на управлението, което ще предложим".

Това заяви пред БНР Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", бивш министър на иновациите и растежа.

"Въпросът за ГЕРБ ще бъде дали да подкрепят едно правителство с реформистка програма, която се движи по Плана за възстановяване, но продължава и със съдебна реформа и с правни реформи, които са жизнено необходими на България. Дилемата при тях ще бъде дали го подкрепят, или го бойкотират, хвърляйки страната в политическата лотария на третия мандат", коментира още депутатът и член на националното ръководство на ПП.

По думите на Лорер за ПП е неразбираема логиката на обвинението от ГЕРБ, че правителството на Кирил Петков е ощетило българските граждани и бюджета на страната с 30% по-високи цени на природния газ:

"Когато "Газпром" спря доставките за България, газ просто нямаше. Няма как да се сравнява цена на нещо, което го е имало преди това, но вече го няма, с цената, която е постигната в условия на абсолютен недостиг. Нямаме абсолютно никакви притеснения от разследвания на прокуратурата, напротив - приветстваме такива проверки, но много ни се иска и проверките, които отлежават - КТБ, магистрали и язовири - да видим резултати и по тях. ... Българското общество иска да види българската Лаура Кьовеши, т.е. държавно обвинение, което се занимава с наистина знаковите дела и съмнения за корупция у нас, а не с кметица на един столичен квартал".