Лорер: Шегобийци замесиха името ми за шеф на БНБ

Ако с ГЕРБ преминем през назначенията, ни чака изпитанието "местни избори", заяви депутатът от ПП

Новини
08:51 - 30 Юни 2023
2769
Лорер: Шегобийци замесиха името ми за шеф на БНБ

Ясно си даваме сметка, че при изравнени сили между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ всяка позиция ще бъде обект на постоянни преговори, коментира Даниел Лорер - депутат и член на ръководството на “Продължаваме промяната”.

"Лично поздравих г-жа Илиана Иванова за номинацията и избора на шефката на ЕК. Важно е България да запази ресора, който имаше г-жа Габриел, защото наука, иновации, младеж и култура е ресорът на бъдещето. Там се определя в каква Европа всички ние ще живеем. И беше чудесен символ, че България управлява този ресор, и за мен беше важно да продължим да го управляваме. Тук е важно да отбележим също, че акад. Денков е виден учен и за първи път в скорошната ни история имаме толкова виден учен начело на държавата

Тези два факта в комбинация са израз на потенциала на нашата държава.

Приех да бъда номиниран за еврокомисар като мисия, като едно временно назначение до избирането на нова Европейска комисия, догодина точно защото се чувствам в свои води. Ресорът на г-жа Габриел беше много подобен на ресора, който имаше Министерството на иновациите и растежа, което създадох и управлявах по време на кабинета “Петков”. Така че ми се стори много добра възможност да продължим тази добра работа вече в европейски мащаб и да покажем на какво е способна България. Но г-жа Иванова едновременно с това е отличен европейски администратор и г-жа Фон дер Лайен е преценила, че това е необходимо в момента", допълни той.

"Не ми е давала обяснения. Срещата с Фон дер Лайен мина изключително любезно, структурирано и професионално. Но аз мисля, че можех да се справя с тази задача много достойно за България, така че няма защо да крия разочарованието си. Но по-важното е България да продължи да управлява този ресор до края на мандата.

"Никой не е казал, че битката за еврокомисар ще е лесна. И ако беше лесно, вероятно нямаше ние, от ПП, да сме хората, които да се заемем с тази битка. Много ясно си даваме сметка, че в настоящата конфигурация в парламента, при изравнени сили между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, всяка една позиция и всяко назначение ще бъдат обект на постоянни преговори. И очевидно не всички ще могат да бъдат под контрола на ПП-ДБ, това е нормално и справедливо, ние сме в очакванията на преговорите за всички бъдещи регулаторни органи, зам.-министри, директори и т.н.", заяви Лорер.

"Равновесието е изключително деликатно. От една страна, ПП-ДБ трябваше да направим сериозен компромис, търсейки подкрепа от ГЕРБ. А ГЕРБ трябваше да се съгласят с мандат, който не е техен, и с правителство, в което не участват с министри, с изключение на вицепремиера Габриел. Така че има много поводи за конфликти и търкания. Бих го нарекъл “правителство на изключително равновесие”.

Ако успеем да преодолеем периода на назначенията в близките месеци, следващото голямо изпитание ще бъдат местните избори, когато политическата конфигурация в страната отново има шанса да се пренареди, и тогава основно изпитание за ГЕРБ ще бъде дали да продължат да подкрепят правителството. И се надявам, че тяхната политическа логика и грижата им изобщо за бъдещето на България ще ги убедят в това, че независимо от резултатите на тези избори, стабилно правителство е необходимо да има поне до евроизборите догодина.

"Неуместна шега на журналисти е името ми да бъде забъркано за шеф на БНБ. Не знам защо името ми се завъртя, никой не е обсъждал подобна идея с мен. И не смятам, че този пост ми подхожда.

Съпругата ми е изключително висококвалифицирана в областта на финансите, докато живеехме извън България, беше финансов директор на големи индустриални компании. След връщането ни тук е била зам.-министър няколко пъти, така че познава много добре и частния бизнес, и държавната администрация. Самата тя се съгласи да приеме номинацията за въпросното назначение точно с ясното съзнание, че там няма служба - става въпрос за борд, който се среща няколко пъти в месеца, там няма заплащане и на практика е работа пробоно в името на това България да бъде представена от хора с икономически и професионален капацитет в международна финансова институция. И не виждам как това е службогонство. Същевременно е жалко България да се отказва да използва квалифицирани кадри, които са тук с ясно съзнание, че искаме да направим България едно добро за живеене място. И сме оставили значително по-доходни кариери, за да се опитваме да правим “Промяна” в България", каза още Даниел Лорер.

"Напрежението в “Промяната” е основно по линия работата с ГЕРБ. Това е съвсем разбираемо, защото е ново за всички нас - работата ни с ГЕРБ изисква ние, като партия, да развием съвсем нови умения. Това, естествено, поражда напрежение, тъй като всички ние дойдохме в политиката с платформата за промяна, а в момента се налага ние да започнем да се променяме.

Не мисля, че някакви вътрешни и междуличностни дрязги са съществени на този фон.

Отказвахме да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, по същата причина, поради която не искаме да наричаме нашата работа заедно коалиция. Това е сложен ход за състоянието на отношението между двете партии. Ние идваме от предизборна кампания на пълен антагонизъм, в който ние много държахме историята на корупцията и застоя в България през последните 12 г., когато ГЕРБ е управлявал и сме били най-корумпираната държава и с най-голям застой.

Така че правенето на формална коалиция за нас е изключително трудно, докато в ГЕРБ все още няма ясно признаване на историята. Но заедно с това си даваме ясна сметка, че алтернативата е много по-лоша - отново избори, служебно правителство и управление от президента. И в крайна сметка компромисът надделя именно защото сме национално отговорни", завърши Даниел Лорер.