ЛОРЕР: За санкциите "Магнитски" да мислят от ГЕРБ и БСП, ние тия неща ги знаем

Кадърът на "Продължаваме промяната" коментира и обвиненията срещу бившия министър на енергетиката Александър Николов

Новини
21:00 - 11 Февруари 2023
4821
ЛОРЕР: За санкциите "Магнитски" да мислят от ГЕРБ и БСП, ние тия неща ги знаем

За санкциите „Магнитски“ трябва да мислят хората от ГЕРБ и БСП. На нас тези санкции не ни казват нищо ново, ние знам кои са тези хора, но те показват, че в България правосъдието не работи. Налага се от чужбина да ни го посочат с пръст. В целия свят 52-ма са санкционираните по „Магнитски“. От тях 9 са в ЕС, 8 в България.

Това каза по NOVA политикът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, който коментира наложените вчера нови санкции по глобалния закон "Магнитски". По високите етажи на властта няма никакви присъди за казуси, които са известни от години. Въпросът на тези избори е докога българското общество ще търпи това, поясни Лорер. 

По повод образуваното срещу бившите министър и зам.-министър на енргетиката обвинения за газовите доставки той каза, че не вижда основание за притеснение за самия зам.-министър, а основание за притеснение по мотивите на прокуратурата. „България работеше във форсмажорна ситуация. Русия спря доставките на газ и ние бяхме принудени в кратки срокове да намерим алтернативни доставки.

Учудвам се защо обвиняват министър, че се опитва да разплати газ в долари, така както беше договорен преди да бъде спрян. Важен въпрос е дали това не обслужва руския интерес, когато Русия започне да ни съди по този договор. Трябва да питаме защо в България в лицето на сегашния министър не съди Русия за недоставения газ, така както прави Чехия и Германия“, коментира политикът. Лорер посочи, че е важно да се отговори на въпроса защо „Булгаргаз“ не търси своя дълг от 40 млн. лв. от ТЕЦ Варна неплатени доставки на газ. Той зададе въпроса защо „Булгаргаз“ не търси своите 500 млн. лв. неплатени доставки на газ към „Топлофикация София“. Тези въпроси стоят към настоящото ръководство на „Булгаргаз“, допълни Лорер.

ГЕРБ имаха 12 години за разнообразяване на източниците на газ за България, каза той. Лорер поясни, че от ГЕРБ умишлено са забавяли азерския газ, така че страната ни да е зависима от руския години наред. „Трябваше да дойде „промяната“, за да се случи диверсификацията, за съжаление, в условия на война. Същото ще се случи и с петрола в „Нефтохим Бургас“, същото се случва вече и с ядреното гориво“, заяви политикът.

По повод думите на Румен Радев, че България ще наложи вето, ако ЕС наложи санкции върху Русия, които засягат ядрената енергетика, Лорер коментира: „Не разбирам от какво се страхува президентът. Косвено той ни плаши със спиране на тока. България има осигурено ядрено гориво. 48-ото НС вече осигури американско гориво. Такива санкции нямат връзка с интереса на България.“ Ядрената енергетика трябва да се развива и това не може да се случва с технологии от санкционирани държави като Русия, уточни Лорер.