Лоша новина: Бързият тест не лови "Омикрон"

Мутациите водят до недостатъчно свързване с наличните антитела

Здраве
22:03 - 29 Ноември 2021
3795
Лоша новина: Бързият тест не лови "Омикрон"

„Омикрон“ се разпространява поне два пъти по-лесно от „Делта“ варианта и в областите в ЮАР, в които е засечен, вече измества „Делта“ варианта, който преди това беше хегемон.

Това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на БТВ.

„Няма никакви данни, които да говорят за по-тежко прекарване на този вариант. Данните от Европа са за по-леко прекарване“, добави тя.

Проф. Христова обясни, че мутациите в този вариант са над 50, от които над 30 са в S-протеина, а 15 от тях са в този участък, в който вирусът се свързва с нашите рецептори.

„Част от тези мутации са известни и е ясно, че довеждат до по-лесно предаване и до т.нар. „имунно бягство“ – именно недостатъчно свързване с наличните антитела. До 2-3 седмици се очакват данни как вече съществуващите COVID ваксини влияят на новия вариант“, допълни тя.

Проф. Христова обясни още, че „Омикрон“ не може да се засече с антигенен тест.

„Може да има съмнения при PCR тестовете, при такива препоръчваме да се изпращат за секвениране в Центъра по заразни и паразитни болести“, каза тя.

Това не е добра новина. Ако не се променят бързите тестове, могат да станат невалидни при очакваната вълна от "Омикрон".