Лошо: Русия тества новата балистична ракета "Сатана-2"

Обхватът й е над 17 700 км и може да носи до 10 тежки бойни глави

Топ
19:11 - 20 Април 2022
4676
Лошо: Русия тества новата балистична ракета "Сатана-2"

Русия е тествала новата си междуконтинентална балистична ракета, съобщиха от Министерството на отбраната на страната.

"Ненадминатата ракета Сармат ще осигури храна за размисъл на тези, които опитат да заплашат Русия, и ще ги накара да си помислят пак", каза президентът Владимир Путин.

Първият опит да ракетата се е провел в сряда в Плесетск, Северна Русия. В Запада тя е известна като Сатана-2 и най-силното оръжие на Путин. Той се появи по телевизията докато армията му докладва, че ракетата е била изстреляна от северозападните части на страната и е уцелила мишени на полуостров Камчатка в далечния изток.

Президентът поздрави армията за успешно проведения опит.

"Това наистина уникално оръжие ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили и ще подсили сигурността на Русия от външни заплахи", каза той на военните.

"Сармат е най-мощната ракета с най-дългия обхват на разрушение в света. Тя ще засили бойните възможности на стратегическите ядрени сили на страната", допълниха от руските държавни медии.

Обхватът на ракетата е над 17 700 км и може да носи до 10 тежки бойни глави.

„Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Няма аналози в света и няма да има още много време”, каза президентът Владимир Путин.