Лошо: Само 9 от 18 са безплатните лекарства за Covid

Стойчо Кацаров бе обещал препарати без пари за хората със средни и тежки симптоми от 17 септември

Новини
09:37 - 23 Септември 2021
3108
Лошо: Само 9 от 18 са безплатните лекарства за Covid

От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 изобщо липсват в аптечната мрежа. Това алармира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов във връзка с обещанията за безплатни лекарства за коронавирус в аптеките.

Според него всичките COVID лекарства са в напълно реимбурсирани групи, но само половината са напълно безплатни, а от тях 3 ги няма в аптечната мрежа  и така на практика остават 6.

"Общо 18 лекарства са специално за диагнозата COVID. От тях някои лекарства трайно липсват. Например антикоагуланти. 9 от тях са с доплащане, защото без това те са само референтни", каза още проф. Костов. Според него част от лекарствата ги няма на пазара, защото се изнасят.

"Те се предписват еднократно и са до 3 лекарства на рецепта. Само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се надвишават. Варират от 3 до 10 дни. Ако боледувате 1 месец, за останалото време трябва да си ги купите", обясни Костов.

По думите му отдавна са отпаднали "зелените" коридори защото те пречат на останалите хора да купуват лекарства.

Според заповед на Кацаров трябваше от 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, да получават безплатни лекарства.