Лошо: Свършиха леглата в болниците в Русе!

Новини
08:49 - 09 Ноември 2020
3672
Лошо: Свършиха леглата в болниците в Русе!

Леглата за болни от COVID в болниците в Русе са заети изцяло и няма места за настаняване на нови пациенти. Информацията бе потвърдена от председателя на Областния оперативен щаб Свилен Иванов. Зам.-областният управител, който временно е начело на областна администрация, ще свика в понеделник ръководствата на всички лечебни заведения, за да търсят изход от кризата.

Болни със симптоми на коронавирус – силна отпадналост, температура и кашлица, не могат да извикат дори линейка, оплакаха се потърпевши пред Русе Медиа. От тел.112 пресяват сигналите и при по-леки случаи директно отказват да ги прехвърлят към Спешна помощ, тъй като дори линейката да ги вземе, няма къде да ги откара за настаняване. Налага се да се чака евентуалното изписване на излекуван от отделенията за коронавирус.

В тези случаи вариантите са пациентите да се свържат с личния лекар, което в почивните дни понякога е проблем, и джипито да прецени състоянието им. Ако наистина се касае за животозастрашаващо състояние, тогава личният лекар може да извика линейка, но отново стои въпросът къде да закарат болния. Ако са в състояние сами да се придвижват, пациентите биха могли да отидат до триажните пунктове в болниците, където да ги диагностицират и да им дадат съвет какво да правят. Но легла все така няма.

Единствено за момента с минимална леглова база разполага новооткритото отделение към Комплексния онкологичен център, но там може да постъпи единствено болен с доказан коронавирус чрез PCR-тест и рентгенова снимка. В отделението на КОЦ не разполагат с реанимационни легла.

Въпреки че статистиката за хоспитализирани жители на област в Русе показва, че би трябвало да има свободни места в лечебните заведения, това не е така. Причината е, че до момента в болниците в Русе има настанени жители на други региони с коронавирусна инфекция. Това се налага, тъй като в съответните населени места също няма места и Русе в дадения момент е бил вариант, тъй като все още е имало свободни легла.

Сега обаче капацитетът е напълно изчерпан, а допълнителен проблем е липсата на достатъчно медицински персонал, който да се грижи за пациентите. Във всички болници има заразени лекари, сестри и санитари, а тези, които все още са на работа, са на предела на силите си.