Лозанов : Политиците станаха жертви на социалните мрежи

Има риск България да излезе от демократичната орбита и да се върне към някакви по-стари практики на социалния и политически живот, предупреди медийният експерт

Новини
13:19 - 16 Юни 2024
1852
Лозанов: Политиците станаха жертви на социалните мрежи

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов.

"Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България, който евентуално така да бъде комуникиран, че да стигне до избирателите и те да направят своите решения и своя избор на базата на една по-широка перспектива, поглеждайки напред за това какво я чака България и света, вместо да се занимават с конкретни ежби между този и онзи политик, подхвърлени фрази, компроматни или други димки, които излизат на сцената, раздуват се и около тях се движи дебатът, вместо да видим, че голямата битка в момента е между демокрацията и диктатурата", коментира той. И добави, че "контролирана демокрация" е целта на водените от руския президент Владимир Путин.

Според него в предизборната кампания се е "загубило главното" и резултатите бяха налице.

"Очаква се този разказ в защита на демокрацията в крайна сметка да дойде от демократичната десница, от тези политици, които представляват либералната демокрация в нашата политика. Очевидно те не можаха да дадат достатъчно комуникативен разказ на ситуацията, който да стигне до избирателите. Затова много от тях си останаха вкъщи, защото не успяха да се мотивират".

Има риск България да излезе от демократичната орбита и да се върне към някакви по-стари практики на социалния и политически живот, предупреди доц. Лозанов.

По думите му правителство трябва да се състави, но срещу него трябва да има и достатъчно активна и убедителна опозиция.

Медийният експерт подчерта, че използването на социалните мрежи и други платформи имат основният дефект, че хората все повече ги възприемат като медии, а те не са:

"За да бъде нещо медия, то трябва да пренася едно и също съдържание до много хора, но заедно с това, за това съдържание трябва да се носи редакционна отговорност, т.е. някой да гарантира, че то е произведено според професионалните стандарти, което социалните мрежи не позволяват и не изискват. В социалните мрежи няма ангажимент да произвеждат съдържание по някакви стандарти. Там е възможно абсолютно всичко".

Според него в социалните мрежи се извършва огромна манипулация, на която политиците също стават жертва.

По думите му проблемът е изваждането на журналистите от комуникацията, което е демократична обида. "По този начин запушваш гласа на аудиторията, на гражданите, и им говориш като на една празна дъска, на която рисуваш каквото ти хрумне", обясни той.

Доц. Лозанов бе категоричен, че по време на кампания журналистиката е изключително важен фактор, който все по-малко играе тази роля.