Лудият Клопо прати завистниците у Швейцария

Досега треньорът на Ливърпул изнасяше лекции по футбол на света, сега вече преподава и уроци за живота

Спорт
14:15 - 16 Август 2019
2575
Лудият Клопо прати завистниците у Швейцария

Когато на 1 май Ливърпул изяде пердаха 0:3 от Барселона на „Камп Ноу” в първия полуфинал от Шампионската лига, всички посочиха с пръст един човек.

„Хей, Юрген, сега ще ходиш ли да работиш в Швейцария?”

Този въпрос, с голяма доза злорадство, на следващия ден попитаха мнозина футболни анализатори. И хич не бе случайно.

Когато през лятото на 2015 г. прекрачи прага на „Анфийлд”, дързък и смел, Юрген Клоп обяви: „Ако се задържа четири години в Ливърпул – или ще спечеля купа, или отивам треньор в Швейцария”. А той има славата на човек с чест, чиято мъжка дума тежи.

Часовникът цъкаше, а времето на Клоп изтичаше. Никой не си помисляше за Шампионската лига след онази зловеща загуба от Барселона. Не се виждаше и как Манчестър Сити на Пеп Гуардиола ще сбърка в малкото оставащи мачове от лудата гонка за титлата във Висшата лига. Мнозина вече очакваха Клопо да стяга багажа за Цюрих, Женева или Базел - където му е кеф.

Шест дни по-късно Ливърпул обърна футболния свят с краката нагоре и сътвори могъщото 4:0, за да се класира за финала на Шампионската. Никак не е сигурно дали той самият е вярвал в чудото, пък каквото ще да казва после.

Друго е сигурното – че не се е примирил със загубата. Разбра се, че този тип никога няма да се откаже от битката, ако ще да пада с 4-5-6-7 гола. А като не се предаваш, рано или късно – успяваш. При Клопо се получи в последния миг, според неговото обещание. А онези, които го питаха за гурбет в Швейцария, може би трябва да се разходят дотам вместо него? Или по-добре да му платят една почивка край Женевското езеро.

Висшата лига остана мираж, но пък за сметка на шестата купа от Шампионската лига в историята на клуба. Гарнирана и със суперкупата на Европа, вторият спечелен финал в рамките на два месеца и половина.

Драмата с дузпите срещу Челси в Истанбул подсеща още, че късметът също все някога ще те споходи, стига да не хвърляш кърпата. Така де, шестте поредни загубени финала преди това в кариерата му и всеобщите злостни подмятания, че едва ли не е лузър №1 на треньорите, изискват специална психика. Няма как да е иначе при такъв луд за връзване.

Е, Клоп започна с трофеите в Ливърпул. Досега изнасяше лекции по футбол на света. Сега вече преподава и уроци за живота.