Лудогорец - отборът, който всички българи мразят!

Спорт
15:30 - 01 Март 2020
9216
Лудогорец - отборът, който всички българи мразят!

В навечерието на реванша между Интер и Лудогорец, игран в четвъртък вечерта и завършил с нов успех на миланския гранд с 2:1, едно от авторитетните италиански онлайн спортни издания - "Тутомеркато" (Tuttomercato), публикува обширен материал, в който запознава читателите си с историята на българския шампион.

Материалът на журналиста Андреа Лозапио е доста критичен към тима от Разград, което става ясно още от заглавието му: „Лудогорец - отборът, който всички българи мразят“.

Според автора разградчани нямат много привърженици у нас и всички се надяват на победа на Интер с 10:0.

Лозапио разказва за създаването на „третия гранд“ на българския футбол, превърнал се в „канибал“ за Левски и ЦСКА, които според него получават фенската подкрепа на 99% от българските футболни привърженици. Той споменава, че с мощни финанси Кирил Домусчиев е успял да превърне отбора в истински хегемон и е по пътя към подобряването на рекорда от девет поредни титли, който се държи от ЦСКА.

"Разговаряйки с български фен, очевидно не от Лудогорец, всички ще имате същия отговор. "Мразим Лудогорец. Надяваме се Интер да спечели с 10:0."

Осем пъти последователни шампиони на България - историята на Пепеляшка, която е поканена на големия бал и става принцеса.

Разград е село с 30 хиляди жители, с футуристичен спортен център - независимо, че е в България - и много хубав стадион, със 10 500 места. Клубът никога не е бил в българския елит до преди години, така че като всички аутсайдери, в която и да е страна по света, в началото се е гледало като спасение, като глътка свеж въздух. Или по-скоро отклоняване на вниманието от вечното противопоставяне между ЦСКА и Левски, и двата клуба в столицата.

99% от феновете подкрепят тези два отбора и трета страна, намесена в спора, е дала възможност да се избегне, че вечните съперници винаги печелят. Поне докато Лудогорец не се разрасне и не стане канибал.

Собственикът Кирил Домусчиев пое командването на Лудогорец през 2011 година "с 25 хиляди евро" в трета дивизия и "250 хиляди" във втория ешелон и оттам клубът той не спря прогреса. Беше спечелена титлата във Втора лига през сезон 2010-11. Общественото мнение вече се надигаше, че лудогорци могат да създадат проблеми. В определен момент Лудогорец беше пети и отиде на върха, защото не бяха отчетени някои неща. Накратко - механизъм, който изглеждаше специално пригоден.

Така Домусчиев пристигна в елита като луксозния аутсайдер. И той стана такъв, като веднага спечели първата титла след влизането, купувайки играчи от най-високо ниво за сравнително беден футбол като българския. Рекордът по титли е на ЦСКА - 9 поредни през 50-те години. Лудогорец е с осем до момента, сега върви към нова, а нищо чудно да спечели и десета поредна.

През 2012 г. Лудогорец спечели шампионата в последния кръг, но преди този двубой с ЦСКА (1:0) разградчани трябваше да срещнат труден съперник - Миньор Перник. Град със 110 хиляди жители в предградията на София. Труден терен за игра. Зелените обаче спечелиха със 7:0 срещу селекция от млади хора, нито един на възраст над 17 години, заради протест срещу реферите. Причина, далеч не ясна, също и защо беше по-уникален този подарък, тъй като Миньор игра и срещу ЦСКА и спечелиха с 2:0. 

През 2013-та Левски беше на три точки от шампионската титла - победа срещу Славия беше достатъчна. Мачът завърши 1:1 и слуховете говориха за дадена награда от Домусчиев. Но през първите две-три години за българите беше ок, само за да се разбие двуполюсния модел на Левски и ЦСКА.

В България също са убедени, че съдиите решават нещата в полза на Лудогорец. Има една снимка (заглавната на материала) има намеса на Козмин Моци срещу Николич - действие, за което защитникът на Лудогорец не получи и картон!

Домусчиев е много близък до БФС, компанията му е собственик на телевизионните права. Футболът, всъщност, е в неговите ръце.

Реферът на Рома - Гент - Георги Кабаков, е първият българин след много години, свирил в Лига Европа и Шампионската лига, защото някои профили не са взети под внимание от много години.

Кабаков беше силно критикуван от Лудогорец след мача срещу Черно море през декември, дотолкова, че някои членове на клуба обясниха, че той е „най-лошият рефер, който някога е виждан“.

Ако има играч, който расте и прави разлика, Лудогорец го купува. И често те не са взети да играят, а да ги извадят от обръщение и да не дават възможност на своите опоненти. Очевидно заплатите са много по-високи, отколкото в другите български клубове. И тогава възниква телевизионният въпрос: в оспорването на решение в мач срещу Локомотив Пловдив, журналистът Илиян Енев призна по телевизията, че има явна дузпа и че съдията е направил грешка. Две седмици по-късно, по вътрешно решение, на него му беше показана вратата.

Връзката с медиите е поставена на карта - с Димитър Тасер от Би Ти Ви, по повод откриването на трибуната на "Козмин Моци". Въпросът беше: „Как се чувствате да знаеш, че Лудогорец празнува своята 70-годишнина, откривайки нова трибуна и става шампион, но със стадиона не пълен?“ 

Раздразненият отговор беше: "Ти олигофрен ли си? Къде видя празни места? Ако искате, ще ви покажа билет, нямаше място за всички". 

Този изблик предизвика вълна от гневни реакции във фейсбук, където мнозина написаха: „Аз съм олигофрен“ в подкрепа на Тасев. Тогава Домусчиев публикува извинително писмо на сайта на Лудогорец. Събитието, датиращо от 2015-та, се случи, след като Лудогорец победи Локомотив София с 4:1, спечелвайки четвъртата поредна титла".