Лудогорец се сблъска с Кудус, Гортър, реалността и 1:4

Аякс си направи хубава възстановителна тренировка в Разград, шансовете на орлите са илюзорни

Спорт
23:05 - 24 Август 2023
6549
Лудогорец се сблъска с Кудус, Гортър, реалността и 1:4

Лудогорец загуби с 1:4 от нидерландския колос Аякс в първата среща от плейофите в Лига Европа. Ганайската звезда на гостите Мохамед Кудус изригна с хеттрик в Разград, разписвайки се в 16-ата, 18-ата и 50-ата минути. В края на първото полувреме гол в българската врата добави и Брайън Броби, който нанесе точен изстрел с глава. При 0:4, за "орлите" вкара Оливие Вердон от дузпа в 70-ата минута.

Полученият резултат отдалечава максимално Лудогорец от групите на Лига Европа преди реванша в Амстердам след седмица. За отбелязване е, че за първи път “зелените” получават четири гола у дома в среща от европейските клубни турнири. С победата над Астана в миналия кръг разградчани вече си осигуриха място в груповата фаза на Лига на конференциите.

Наставникът на шампиона на България Ивайло Петев заложи на система 4-2-3-1 срещу именития съперник от Нидерландия. На вратата застана бившият страж на Грьонинген Серджио Падт, пред когото бяха наредени Аслак фон Витри, Оливие Вердон, Ноа Сонко Сундберг и Марсел Хайстер.

Пред защитното каре Петев разположи национала Иван Йорданов и Клод Гонсалвеш. Атаката на българският шампион водеше бразилският нападател Руан Секо, а зад него действаше триото Бърнард Текпетей, Якуб Пьотровски и Кирил Десподов.

Срещата започна равностойно, като в първите 15 минути нямаше сериозни положения за гол пред двамата вратари. В 16-ата минута обаче Бърнард Текпетей допусна да му бъде отнета топката в близост до наказателното поле на "орлите" от десния бек на Аякс Девайн Ренш. Миг по-късно топката беше поета от Мохамед Кудус, който моментално стреля в близкия ъгъл на Серджио Падт - 1:0 за нидерландския гранд. 

След само 120 секунди Падт получи втори леден душ, като отново за това се погрижи Мохамед Кудус. Ганайската звезда на Аякс завърши заплетена акция, преминала през центъра на дефанса на "зелените". Кенет Тейлър пусна пас към Кудус, който излезе сам срещу вратаря на Лудогорец и не сбърка - 2:0 за четирикратния европейски клубен шампион.

След втория гол гостите от Нидерландия намалиха оборотите, а българският шампион потърси промяна на хода на двубоя. Скоро след това Кирил Десподов направи добър пробив към вратата на Аякс, но капитанът на Лудогорец се намери на тревата в наказателното поле на съперника.

Италианският рефер Марко Ди Бело обаче прецени, че не може да става въпрос за 11-метров наказателен удар. В 26-ата минута Аслак фон Витри нанесе воле след корнер, но топката премина покрай вратата на застиналия вратар на гостите Джей Гортър.

В 40-ата минута Аякс и привържениците му отново имаха повод за усмивки. Центриране отляво по атаката на гостите се отклони в тялото на Фон Витри и прехвърли бившата звезда на Левски Ноа Сонко Сундберг, което позволи на централният нападател на Аякс Брайън Броби да прати топката с глава между краката на Серджио Падт - 3:0 за футболистите от Амстердам.

Второто полувреме започна със страхотно спасяване на вратаря на Аякс, който изби с отличен рефлекс удар от чиста позиция на Руан Секо. Извеждащото подаване към бразилеца беше дело на резервата в българския отбор Доминик Янков.

След минута нидерландците покачиха резултата, а Мохамед Кудус оформия своя хеттрик в Разград. Националът на Гана завърши многоходова акция на Аякс и нисък удар в десния ъгъл на рамката зад Серджио Падт - 4:0 за Божиите синове, както наричат футболистите на клуба от "Йохан Кройф Арена".

В минутите след четвъртия гол на Аякс разградчани създадоха две опасности пред рамката на Джей Гортър, но 23-годишният вратар отново показа класа и не допусна топката да се спре в мрежата му.

В 70-ата минута резервата Спас Делев върна топката с воле към вратарското поле пред голлинията на Аякс и Йорел Хато я отби с ръка - дузпа, която Оливие Вердон превърна в гол с прецизен удар.

Снимки: Lap.bg