Лудогорец ще се облажи с близо 9 млн. евро, ако отстрани Динамо Загреб

Спорт
11:42 - 09 Август 2022
2588
Лудогорец ще се облажи с близо 9 млн. евро, ако отстрани Динамо Загреб

Лудогорец играе навярно най-ключовия си мач през сезона, що се отнася до европейските клубни турнири към този момент.

Ако „орлите“ успеят да елиминират Динамо Загреб тази вечер със сигурност ще стигнат до плейоф за влизане в групите на Шампионска лига. Също така в допълнение при обрат на „Максимир“, то хората на Анте Шимунджа ще си гарантират мачове във втория по сила европейски турнир – Лига Европа, дори да не спечелят в плейофната битка.

Във финансово отношение от наградния фонд на УЕФА Лудогорец ще генерира минимум 8,6 милиона евро при второто развитие (бел.ред – влизане в групите на Лига Европа).

За родния шампион обаче мисията е трудна, но и далеч не невъзможна. Преди седмица „модрите“ взеха успех с 2:1 на „Хювефарма Арена“, като витални за хърватите бяха първите десет минути, когато вкараха и двата си гола. След това Лудогорец заигра значително по-добре, но стигнаха само до едно попадение – чрез Бърнард Текпетей, макар да можеха да реализират и още.

Важно е да уточним, че в тези цифри Лудогорец генерира приход единствено от наградния фонд на УЕФА. Отделно, „орлите“ ще получат в касата си и пари по телевизионни пара, както и отредените за краен коефициент, който може да нарасне до края на тази европейска кампания, както и на останалите български отбори.

Разбира се, че „кралския пай“ от УЕФА отива за отборите, които ще играят в групите на ШЛ. Там всеки един от 32-те отбора ще получи 15,64 млн. Евро за целта, като победата в турнира се оценява на 2,8 милиона в европейската валута, а равенството на милион. Иначе, победителят от днешната двойка ще срещне в четвъртия кръг някой измежду Будьо/Глимт и Жалгирис, като в първия мач норвежкият първенец разби съперника с 5:0.