Лукарски помля ДБГ: Гьонсурати! Гласуват за лявата Мая, а после тичат в ЕНП

Новини
16:25 - 22 Ноември 2019
3131
Лукарски помля ДБГ: Гьонсурати! Гласуват за лявата Мая, а после тичат в ЕНП

Партията-джудже „Движение България на гражданите” сътвори политически абсурд с участието си на конгреса на ЕНП в Загреб. Въпреки че авторската организация на Меглена Кунева няма причини да се смята за дясна, след като подкрепи лявата Мая Манолова, делегация начело със сегашния си шеф Димитър Делчев гласува за новото ръководство на ЕНП. Нелепицата вбеси много от седесарите, а бившият шеф на сините Божидар Лукарски изригна с гневен пост във Фейсбук, без да пести нищо:     

„Разбирам, че на конгреса на Европейската народна партия в Загреб е присъствала и дръзновена делегация от Движение България на гражданите. Надявам се, че са били там официално да оттеглят членството си от най-голямата дясна партия в Европа. Освен ако не са пълни политически дебили и не са разбрали, че са подкрепили Левия кандидат за София!? Или пък пълни гьонсурати?!”, изреди Лукарски. Недоволството му подкрепиха и други десни - „Ако приемем, че за да си оттеглиш членуването не е нужно да ходиш до Загреб, то иначе да - дебили са!” Друг отбеляза, че това им е последен шанс „да си облекат костюмчетата.”

Хора от партията обаче контрираха, че са си плащали членския внос редовно и затова като част от ЕНП имат право да присъстват на Конгреса и да гласуват.

Някогашни съмишленици на ДБГ са категорични, че по всички параграфи мястото на партията в ЕНП не е логично политически, след като отдавна излязоха от десния съюз "Реформаторски блок", който се разпадна преди години, а на местните избори демонстративно подкрепиха левия кандидат за кмет на София. Тъкмо заради смяната на посоката, партията загуби най-ярката си фигура през годините - Найден Зеленогорски, който не можа да преглътне горчивото хапче да бъде част от партия, която гласува вляво и напусна организацията преди местния вот.

ДБГ успя да се промуши в ЕНП през 2015 с рязък завой на Кунева, която вкара партията в дясното обединение Реформаторски блок заедно със СДС, ДСБ и земеделците на Николай Ненчев.  

Тогава евродамата беше категорична, че ДБГ не само споделя ценностите на Европейската десница, но и е твърд поддръжник на задълбочаването на интеграцията на България в европейските институции и формати като Шенген, еврозоната, европейския банков надзор и енергийния съюз на Европа.

Така ДБГ беше петата наша партия, станала член на Европейската десница след Демократическата партия, СДС, ДСБ и ГЕРБ.

Преди няколко години, при разтурването на Синята койалиция, шефът на ДСБ Иван Костов бе доста рязък към Кунева и организацията й. Тогава експремиерът отсече, че бившата еврокомисарка е „последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо.”