Лукашенко: Ние можем да очистим Пригожин!

Убедих Путин да не го прави, призна беларуският президент

Новини
20:52 - 27 Юни 2023
8094
Лукашенко: Ние можем да очистим Пригожин!

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че по време на метежа на "Вагнер" миналата събота е трябвало да убеждава руския президент Владимир Путин да не убива лидера на метежниците Евгений Пригожин.

Държавните медии в Беларус предават думите на Лукашенко пред ръководители на беларуските служби:

"Казах на Путин: ние можем да очистим Пригожин без проблем. Ако не от първия, то от следващия опит. Но му рекох: не го прави!".

"Предложих на Путин да не бърза. Казах му: нека поговорим с Пригожин, с командирите му. А Путин ми отговори: Безполезно е, Саша. Той дори не вдига телефона, не иска да разговаря с никого. Тогава попитах къде е Пригожин. Отвърна ми: в Ростов. Добре, казвам, лошият мир е по-добър от всякаква война. Не бързай, аз ще се опитам да се свържа с него".

Вчера Лукашенко получи публично благодарност от Путин за ролята си за усмиряване на метежа, след като убеди Пригожин и хората му да се откажат от похода към Москва, и им предложи нови бази в страната си.

По-рано днес бе съобщено, че Пригожин е пристигнал в Беларус. Литва, Латвия и Полша реагираха с искане към съюзниците от НАТО да подсилят допълнително военното присъствие на източния фланг на Алианса.

В Париж външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис поиска помощ директно от френското правителство:

"Франция може да бъде неоценим партньор в засилването на противовъздушната отбрана на балтийските страни. Френската технология ни е добре известна като образцова и според мен може да послужи като убедителен елемент от нашата стратегия на възпиране, така че никакъв "Вагнер", никакви руски военни да не си помислят изобщо да пресичат границите в Прибалтика".